Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétényről a 28.Tusványoson

2017. július 25. kedd
Kerületünkben nagy szerepe van a közösségi tervezésnek, és joggal érdemeltük ki a Családbarát hely kitüntető címet is – hangzott el az idei tusnádfürdői szabadegyetemen.
Budafok-Tétényről a 28.Tusványoson

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere idén is meghívott előadója volt a Tusnádfürdőn rendezett 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak, több kerekasztal beszélgetésen is részt vett.

A Gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés Budapesten című kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként úgy fogalmazott: azért működik jól a kerület, mert az embereket megkérdezik, hogy mit szeretnének. Karsay Ferenc azt emelte ki, hogy az önkormányzat munkaadói, illetve jogalkotói szerepe mellett, szolgáltatóként is sokat tehet a kerület gazdaságának fellendüléséért, hiszen az ott élők életminőségét alapvetően határozza meg a közszolgáltatások minősége, a közterületek állapota, a közlekedési infrastruktúra állapota. Nagy szerepe van a közösségi tervezésnek, akkor működik jól egy kerület, ha az embereket megkérdezik, hogy mit szeretnének. Budafok-Tétényben ezt az elvet követjük – tette hozzá. Karsay Ferenc szólt arról is, hogy kezdeményezésére a kerületben stratégiai partnerségi rendszer működik, melybe minden kerületi vállalkozás bejelentkezhet, mérettől függetlenül.

A polgármester beszámolt a Budapest Bornegyede programról is, amely a budafoki borászatokat kívánja ismertebbé tenni.

Miként lehet a mai elvárásoknak, igényeknek megfelelve megőrizni, továbbfejleszteni a hazai ízek, kulináris szokások által meghatározott hagyományokat, hiszünk-e a gasztroforradalomban? Beszélhetünk-e olyan világhírű magyar ételekről, amelyek felveszik a versenyt más országok specialitásaival? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket boncolgattak a budapesti DEPO sátor meghívottjai, köztük Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője szerint Magyarországon, főként a nagyvárosokban olyan gasztronómiai forradalom zajlik, amelyre ezelőtt még sosem volt példa. Tucatnyi étterem, számos receptkönyv, főzős műsorok bizonyítják a forradalmi hangulatot. Karsay Ferenc azt hangsúlyozta, a „Kisváros a nagyvárosban” szlogen Budafok-Tétényben azt is jelenti, hogy nálunk kiemelten fontos közösségteremtő helynek számít a piac. Ezért is döntött korábban úgy az önkormányzat, hogy a régi, elavult piac helyén felépítteti az új Budafoki Szomszédok Piacát, amelynek előterében egy ma már egyre népszerűbb közösségi teret is létrehozott. A sváb eredetű lakosság igényességére a polgármester egy személyes történetet hozott fel példaként. Egyszer a budafoki piacon egy tehetősnek nem tekinthető idősebb ismerős néni a szebbnél szebb terményekkel megrakott kosarára mutatva azt mondta neki: „Nem vagyok egy módos asszony, de ez nem jelenti azt, hogy szemetet eszem!”. A budafokteteny.hu kérdésére Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője és a kerekasztal beszélgetés harmadik résztvevője, Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány alapítója is megerősítette, kerületünk teljes joggal pályázik a Budapest Bornegyede címre, és a maguk részéről támogatni fogják, hogy településünkön jöjjön létre egy Kárpát-medencei borászati látogatóközpont.

A „Budapest Nő” - Versenyképesség növekedés, innováció, a régió fejlesztése női szemmel című fórumon részt vett Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere is.

A nő mindenhol nő, de a vezetői szerepben egyre kevésbé kell a hölgyeknek soron kívül is bizonyítaniuk a szakmai alkalmasságukat. Emellett a nők egyre inkább képesek összeegyeztetni a családi, anyai szerepkört a munkahelyi szempontokkal, elvárásokkal, és a szemléletváltást jelzi az is, hogy a munkáltatók egyre inkább partnerek ebben, támogatva a családbarát környezet kialakítását. Erre példa Budafok-Tétény is, amely nemrég elnyerte a családbarát hely címet – tette hozzá Szepesfalvy Anna alpolgármester.

Biztos pont volt a jégkorong témája is az idei Tusványoson.

Ezúttal az utánpótlás került terítékre a Magyar Turisztikai Ügynökség sátrában. Karsay Ferenc egykori válogatott jégkorong játékos a fórum résztvevőjeként a többi között azt hangsúlyozta, a magyar állam részéről a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának juttatott támogatás arra a 100 gyerekre vonatkozik, akinek Csíkszeredában minden évfolyamban lehetősége nyílik az elindulásra. A magyar állam, illetve minden magyar szempontjából az a fontos, hogy aki elindul ezen az úton, - függetlenül attól, hogy közülük talán csak egy lesz, vagy egy se, aki eljut az első csapatig -, de mindegyik egészségesen fog felnőni.

Ezt támogatja a magyar állam, és nem az a szempont, hogy a válogatott milyen szinten szerepel – tette hozzá Karsay Ferenc.

 

(Sükösd Levente)