Ugrás a tartalomra

Budafoki fejlesztés a gyöngyöző borokért

2017. március 27. hétfő
A Nicron Kft. BUBICON-ösztöndíjjal segíti a tehetséges fiatalokat
Budafoki fejlesztés a gyöngyöző borokért

A budafoki Nicron Kft. olyan, a gyöngyöző borok professzionális előállítását segítő berendezést fejlesztett ki, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Restás Tibor cégvezető szerint a társaság az önkormányzattal kötött stratégiai megállapodás révén még szorosabb kapcsolatot kíván kiépíteni a kerülettel.

– Hogyan jött az ötlet az új berendezés kifejlesztésére?

– A Nicron 1996 óta forgalmaz rozsdamentes acéltermékeket, és ennek köszönhetően folyamatosak a kapcsolataink a magyarországi borászatokkal. Régi tervünk volt, hogy olyan saját fejlesztésű termékkel jelenjünk meg, amely piacképes és innovatív. A borpiaci tendenciák változása, a magyarországi borászatok fejlődése indította el gondolatainkat abba az irányba, amelynek eredménye a BUBICON névre keresztelt berendezés lett. Piackutatásunk igazolta, hogy egyre nagyobb igény van a gyöngyöző borokra, de professzionális előállításukat segítő hasonló berendezéssel sehol nem találkoztunk. A BUBICON nevet vidámnak és fiatalosnak tartjuk, s a felhasználásra is utal. Ez évtől „BUBICON borszépítő berendezés” néven forgalmazzuk.

– Mit tud ez a készülék?

– A kívánt mértékben képes csökkenteni a borok káros oldottoxigén-szintjét, a gyöngyöző bor kategória követelményeinek megfelelően telíteni tudja szén-dioxiddal a fehér- és rosé borokat. A készülékben egyedülálló módon, egy lépésben játszódik le a folyamat. Képesek vagyunk arra, hogy a borászatok egyedi igényeihez igazodva készítsük el a berendezést, amely így mindig a kívánt minőségű bort állítja elő a fogyasztók örömére.

– Berendezésüket mennyire ismerik a borászok?

– Az ötéves fejlesztőmunka eredménye húsz sikeresen működő berendezés az ország szinte minden jelentős borvidékén, a legtöbb fejlesztést tartalmazó berendezésünk a Varga Pincészet badacsonyörsi üzemében működik. Legkellemesebb, a kerülethez kapcsolódó emlékünk az első szakmai napunkon, 2013-ban bemutatott „furmintissimo” gyöngyözőbor, melyet a Garamvári Szőlőbirtokkal együttműködve készítettünk. Külföldről is jelentős az érdeklődés, már három készüléket értékesítettünk Ausztriában, Szlovákiában és Ukrajnában.

– Az önkormányzaton kívül kivel működnek együtt?

– Nagyon fontosnak tartjuk a megkötött stratégiai megállapodást, hogy még intenzívebben beépüljünk a kerület életébe. Együttműködő partnerünk még itt a Soós István Borászati Szakképző Iskola, ahol Földesi Gyula igazgatóval azon dolgozunk, hogy a BUBICON a borászati gyakorlat mellett az élelmiszeripari technikusi képzésben is megjelenjen. Tervezzük a BUBICON-ösztöndíjat olyan tehetséges fiatalok számára, akik nehéz körülmények között élnek, és borászati tanulmányaikat másképp nem tudnák finanszírozni.

(Temesi László)