Ugrás a tartalomra

Budapest bornegyedeként az OMÉK-en

2015. október 08. csütörtök
A kerület sikeresen szerepelt a 77. országos mezőgazdasági kiállításon
Budapest bornegyedeként az OMÉK-en

Budafok-Tétény is meghívást kapott a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításra és Vásárra. Magyarország legnagyobb és legrégebbi, nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye már több mint százéves múltra tekint vissza. Budafok-Tétény a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjának A pavilonjában kapott helyet.

Szepesfalvy Anna alpolgármester és Lics Judit borász ismertette egy rövid prezentációban a Budapest Budafok Bornegyede projekt elképzelést. – Szeretnénk most a nagyközönség előtt is ismertetni, hogy mit tud Budafok mint bornegyed. Miután ezen a kiállításon jelen vannak a szakma képviselői, mindazok, akik a jogalkotás folyamatában részt vesznek, a turisztika iránt érdeklődők és a közönség, akik ellátogatnának majd Budafokra, ezért úgy érzem, hogy a legjobb helyen tudjuk elmondani elképzeléseiket. Ez összetett projekt, az egyik legszebb ékköve lesz Budafok-Téténynek, ha meg tudjuk valósítani. Jelenleg még befektetőket keresünk, hogy az Oroszlános udvarban megépülhessen a Kárpát-medencei Borászok Központja – mondta Szepesfalvy Anna. Hozzátette: ezen a területen található az egykori Törley töltőcsarnok és még sok melléképület, ami így egyben szinte adja magát, hogy itt az országban, sőt a Kárpát-medencében található összes borász bemutatkozhasson. Egy helyen egy időben megtekinthető és megkóstolható lenne a borvidékek összes bora. Az alpolgármester ismertetése szerint a Borváros koncepcióban szerepel még egy szakmai központ is, ahol konferenciákat és képzéseket lehetne tartani. – Úgy gondoljuk, hogy ez a hely méltó lenne egy bortrezor létrehozásához is, ahol megfelelő körülmények között lehetne tárolni a borokat – közölte Szepesfalvy Anna. Rengeteg borász van a kerületben, akik szívesen támogatnák ezt az elképzelést. Az ő összefogásuk és szakmai segítségük is nagyban hozzájárulhatna ahhoz, hogy kialakulhasson a pezsgő- és borturizmus Budafok-Tétényben.
– Több mint háromszáz éves történelemmel rendelkező pincék találhatók a kerületben, így nem az a kérdés, hogy van-e itt élet a föld alatti világban, hanem, az hogy miként lehet ezt széles körben közismertté tenni – mutatta be Lics Judit borász a kerület értékeit. – Ennek lehet nagyon jó eszköze ez a projekt, amiből nemcsak a borászok, hanem a város is kamatoztathatna. Az A pavilonban a prezentáció után természetesen finom borokat is kóstolhattak az érdeklődők. (V. D.)