Ugrás a tartalomra

Budapest legnagyobb borlovagrendje

2018. szeptember 17. hétfő
Két új taggal bővült a Promontorium Borlovagrend a borfesztiválon
Budapest legnagyobb borlovagrendje

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál egyik ünnepi eseménye volt a borlovagok avatása. Két kerületi lakos, Appel Krisztina és Simon Viktor vallhatja ezentúl magát a Promontorium Borlovagrend lovagjának.

A fesztivál első napja ünnepi felvonulással kezdődött, amelynek kiemelt szereplői a borlovagrendek voltak, akik az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is érkeztek, hogy közösen ünnepeljenek a főváros Bornegyedében, akiket Karsay Ferenc polgármester is köszöntött. Ez a későbbi borlovagavatás „bemelegítőjének” számított, amit csaknem elmosott az eső. A Savoyai Jenő tér nagyszínpadán, mint az előző években is, Garbóci László volt a ceremóniamester, aki többek között Budafok-Tétény borászati múltjáról beszélt, és a Bornegyed örökségeinek ápolására hívta fel a figyelmet. Eddig egyszerre tartották meg a pezsgő- és borlovagok avatását, de idén csak a bornak lettek új lovagjai, méghozzá két kerületi lakos: Appel Krisztina otthonról hozta a nemes nedű szeretetét, hiszen édesapja a Soós István Borászati Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára volt, míg Simon Viktor végzett borászként és vállalkozóként igyekszik sokat tenni a borok népszerűsítéséért.
Nem adják olyan könnyen a borlovagi címet, a színpadon még egy próbatételen is át kellett esniük a jelölteknek: elméleti és gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk a nagy nyilvánosság előtt – például kérdéseket kaptak Budafok szőlő- és borkultúrájáról, de fel kellett ismerniük az eléjük tárt borászati és szőlészeti eszközöket is. Ezt követően Bayer Gábor főborász jelentett a Promontorium Borlovagrend elnök-nagymesterének, Szűcs Zoltánnak, hogy a jelöltek hibátlanul teljesítették a feladatokat és javasolja felvételüket. A nagymester pedig, elfogadva a jelentést, elővett egy üveglopó forma üvegkardot, majd lovaggá ütötte Appel Krisztinát és Simon Viktort.
– Sok remek szakember van köztünk, most újabb kettővel gyarapodott a borlovagrendünk, így már száztizenketten vagyunk, mint a főváros legnagyobb borlovagrendje – mondta Szűcs Zoltán. – Feladatunknak érezzük többek között, hogy hatásosabban propagáljuk a kulturált borfogyasztást. (Temesi László)