Ugrás a tartalomra

Budatétény lett a Tomori Pál Főiskola központja

2017. július 23. vasárnap
Idén 109 diplomás végzett a kerületi intézményben
Budatétény lett a Tomori  Pál Főiskola központja

Budafok-Tétény első és eddig egyetlen felsőoktatási központjában, a Tomori Pál Főiskolán 32 hallgató vehette át a diplomáját július elsején. A közel másfél évtizede vállaltan elitképzésre és a klasszikus universitas modellre összpontosító intézmény központja végleg Budapest, Budatétény lesz, emellett Kalocsán és Kecskeméten is folytatódik a főiskolai oktatás.

– A kastélyba megyek – mondja a Közgazdász utcában gyalogolva, ünnepi viseletben egy húszas éveit taposó fiatal, aki csak kiugrott valamiért a Tomori Pál Főiskola központjából. A fiatalember kalauzol a helyszínre, ahol diplomaátadó ünnepség zajlik. A 2004-ben, Kalocsán alakult intézményben eddig több ezer hallgató végzett az érseki városban, Budapesten és Kecskeméten, a kihelyezett tagozatokon.

A vállaltan elitképzésre, és a klasszikus universitas modell alapján a személyes, kiscsoportos munkára összpontosító intézmény központja idéntől végleg Budapestre, Budatéténybe költözött – tájékoztatott Hegyi Viktória, a főiskola hivatalvezetője, aki – diplomaátadó ide vagy oda – oly készségesen beavat a részletekbe, hogy diplomázhatnék a Tomori történelméből. Kiderült, hogy más főiskolákkal szemben itt az alapképzés időtartama három és fél év, ami igaz a kecskeméti és a kalocsai kihelyezett tagozatok tanrendjére is.

A július elsejei diplomaátadón a 2016/2017-es tanévet keresztféléves képzésben végző, valamint a másoddiplomás oktatásban részt vevő, sikeresen vizsgázó hallgatók vehették át oklevelüket, összesen 32-en. A hét féléves rend miatt a jókora méretű parkkal övezett Művelődés utcai épületegyüttesben a „nagy diplomaosztó” ugyanakkor januárra esik.

Akkor 77 főiskolás fejezte be sikeresen tanulmányait, így összesen 109 hallgató lett diplomás.

Bár az intézménybe külföldiek is járnak, a mostani keresztfélév végén nem, csak januárban volt végzős diák. A pótfelvételizőknek fontos tudni, hogy a főiskola tanulmányi osztálya a nyár teljes időtartamában működik. Az érdeklődők személyesen vagy az internetes honlapon keresztül vehetik fel a kapcsolatot az intézménnyel, ahol az alapszakos képzésekben gazdálkodási menedzsment; pénzügy és számvitel; nemzetközi tanulmányok és szabadbölcsészet a kínálat. Másoddiplomát logisztikai és szállítmányozási menedzser, illetve gazdaságvédelmi szakközgazdász szakokon szerezhetnek a hallgatók.

– A külföldi, de a magyar diákok is többek között a tanárok felkészültsége és a kollégium közösségi és tanulmányi élete miatt, mondhatom, nemcsak kedvelik, hanem szeretik a Tomorit – mondta a diplomaátadási ünnepi nyüzsgés után mikrofonvégre kapott rektor asszony.

Dr. Meszlényi Rózsa iskolaalapító szerint a következetes és kitartó munka meghozta az eredményét. – Soha nem szerettünk volna tömegtermelő oklevélközpont lenni. Mindig az állt előttünk, hogy olyan minőségi oktatókkal figyeljük és elemezzük a munkaerő-piaci igényeket, akik a szakmájukban már felmutattak valamit, hogy a diplomás fiataljaink valódi, értékes tudást kapjanak.

A rektor asszony szerint a kisebb létszám, a valódi magiszter-famulus alapon személyre szabott tanrend, a közösségépítés a jövő lehetősége a színvonalas és használható ismeret megszerzéséhez. – A Tomori Pál Főiskola ezen az úton jár, és várja a tudásra éhes diákságot – fogalmazott dr. Meszlényi Rózsa.

(SENGEL FERENC).