Ugrás a tartalomra

Bűnüldözés kamerákkal

2018. április 04. szerda
Már működik az a 12 kamerából álló rendszer, mely a kerület főbb útvonalain érkező és távozó gépjárműveket figyeli. A rendszámfelismerő rendszernek köszönhetően gyorsan beazonosíthatóak a gyanús autók.
Bűnüldözés kamerákkal

Elindult a tesztüzeme annak a 12 kamerából álló térfelügyeleti rendszernek, melyet lakossági igények alapján az önkormányzat és a kerületi rendőrkapitányság közösen hozott létre. A beruházás 80 millió forintba került, és Budafok-Tétény önkormányzata finanszírozta. Az első felvételeket és a rendszer működését Németh Zsolt országgyűlési képviselő is megtekintette a kapitányságon.

Dr. Bató András rendőrkapitány ismertette a csepeli minta alapján telepített térfelügyeleti rendszer működését. A bűnmegelőzésben, illetve a bűnelkövetők megtalálásában szép eredményeket mutathat fel a csepeli rendőrség. A rendszer lényege, hogy a kerület főbb útvonalain be- és kilépő gépjárművek rendszámát ellenőrzi, majd ha valamilyen eltérést talál, akkor azonnal megjelenik a riasztás a kapitányságon található monitoron és a járőrautóba telepített eszközön. Ez a rendszer összeköttetésben van a központi adatbázissal, így a körözött járműveket azonnal látják a rendőrök. Németh Zsolt országgyűlési képviselő elismeréssel szólt az újabb közös együttműködésről és a bűnmegelőző rendszerről. „Az a fajta sajátos közlekedési adottság, amivel Budafok-Tétény rendelkezik, hogy csak néhány ponton kapcsolódik a külvilághoz, lehetővé teszi, hogy ezzel a rendszerrel szűrni lehessen a bűnözőket és segíteni lehessen a bűnüldözés munkáját” – mondta Németh Zsolt a bejárás során. A modern kamerák lehetővé teszik a jó minőségű felvételek készítését, így a mozgókép nagyítása során is éles felvételekkel dolgozhatnak a rend őrei. A kamerák nem a közterületet és nem a közlekedési szabálysértéseket figyeli – hangsúlyozta Karsay Ferenc polgármester. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak vannak ezzel a rendszerrel kompatibilis kamerái, amik kimondottan a közterületeket figyelik. Ezek az eszközök áthelyezhetők a kerület bármely pontjára, így alkalmasak például játszóterek ellenőrzésére, vagy illegális hulladékot lerakó személy elfogására is, amire volt már példa. A 12 kamerás új rendszer tovább bővíthető, így a tervek szerint még több ellenőrzési pont lehet a kerületben. (Viszkocsil Dóra)