Ugrás a tartalomra

Charousek Rezső sakk emlékverseny 2018

2018. október 30. kedd
Idén is villámversenyt rendezett Budafok-Tétény Önkormányzata a Nagytétényi Polgári Kör együttműködésével, a kerület sakkéletének kiemelkedő egyénisége, Charousek Rezső emlékére.
Charousek Rezső sakk emlékverseny 2018

Budafok-Tétény önkormányzata a Nagytétényi Polgári Kör együttműködésével villámsakkversenyt rendezett a Szelmann Házban. Így emlékeztek meg kerületünk sakkéletének kiemelkedő egyéniségéről, Charousek Rezsőről.

A hétfordulós, svájci rendszerű versenyre idén tizennégyen jelentkeztek. A szabályok szerint nem játszik mindenki mindenkivel, hanem a számítógép kisorsolja, hogy az azonos pontszámban lévők kerüljenek egy asztalhoz. A tíz-tíz perces villámpartik sok esetben nagyon izgalmasak és pár percesek lettek, amikor két „profi” került össze. A győztes az lett, aki a legtöbb pontot szerezte a saját kategóriájában. Idén is nagyon széles körből jelentkeztek a versenyre. A legidősebb versenyző közel nyolcvanéves volt, a legfiatalabb tizenegy. Sok általános iskolában van már sakkoktatás, így a diákok több partit meg is tudtak nyerni a versenyen. Bernei András országos versenybíró és egyben FIDE-mester nagy gonddal bonyolította le a megmérettetést. Az eredményhirdetésen serleget, érmet és oklevelet kaptak a legjobb játékosok.
Kevesen tudják, hogy Charousek Rezső Prágában, 1873-ban született, majd a XIX. század utolsó éveinek egyik legtehetségesebb magyar sakkmestere lett. Kassán jogászkodott, amikor a Makovetz Gyula alapította Budapesti Sakkszemle egyik versenyére benevezett, amit Maróczyval együtt meg is nyert. Játékát sok csillogó ötlet, lendületes stílus jellemezte. Húszéves korára erős játékossá vált, amikor Kassáról többször ellátogat Budapestre, és páros mérkőzéseken a legjobb mesterekkel (Makovetz, Maróczy, Exner) mérte össze erejét. 1896-ban Maróczyval együtt újoncként vett részt a nürnbergi versenyen, ahol királycselben legyőzte Laskert, a verseny győztesét! Legnagyobb sikere az 1896. évi budapesti millenáris nemzetközi versenyen holtversenyes elsősége az orosz Csigorinnal (12-ből 8,5 pont), megelőzve Maróczyt, Pillsburyt, Janowskit és Schlechtert. A következő évben is megelőzte Maróczyt a nagytétényi versenyen. 1897-ben Berlinben 20 résztvevő előtt győzött. Fiatalon, 1900-ban Nagytétényben halt meg, így sajnos nem tudott a legnagyobb sakkozók közé 
emelkedni. (Viszkocsil Dóra)


Díjazottak: A legfiatalabb résztvevő különdíj: Steinicz Zalán, 9 éves. A legidősebb résztvevő különdíj: Bíró Lajos, 78 éves. A legeredményesebb férfi versenyző: Felméry Máté. A legeredményesebb női versenyző: Janurik Zsuzsa.
Abszolút eredmény lista: 1. helyezett: Felméry Máté. 2. helyezett: Felméry Tamás. 3. helyezett: Markó András