Ugrás a tartalomra

Civilek napja Budafokon

2019. április 30. kedd
Összeültek és beszélgettek a civil szervezetek vezetői
Civilek napja Budafokon

A Civil szervezetek napját tartották április 13-án a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének székházában, melyen minden kerületi civil szervezet vezetőségi tagja képviseltette magát. A vendégeket az egyesület elnöke és egyben a házigazda, Vizi Sándor köszöntötte.

Minden évben egyszer a kerületben működő civilek összeülnek és megbeszélik az elmúlt év történéseit, eseményeit, és levonják a megfelelő következtetéseket. Szepesfalvy Anna alpolgármester a megnyitó után rövid előadást tartott az elmúlt években történt nagy fejlesztésekről, és összegezte a nagyobb önkormányzati rendezvények civilekkel tartott közös programjait. Szó esett a Szent István tér komplex felújításáról, valamint a most épülő Duna utcai beruházásról. „Nagy öröm számunkra, hogy már rendszerszinten tudjuk integrálni a fejlesztésekbe a civil szervezeteket” – mondta Szepesfalvy Anna. Hozzátette, hogy ezek a fejlesztések akkor tudnak jól működni, ha a kerületiek igényei is bennük vannak, amit a civilek gyűjtenek össze. Szinte minden nagy önkormányzati rendezvényen aktívan részt vesznek a civil szervezetek, ami nagy segítséget jelent a szervezésben.

A nap második előadását Bogó Ágnes, a CKT társelnöke tartotta, ebben a prezentációban a hallgatóság megismerhette a kerületi szociális környezetvédelmi projekt eddig elért eredményeit. „A kerületben élő legszegényebb családoknak nyújtottunk segítséget és tanítottuk meg őket a hétköznapi környezetvédelem fortélyaira” – mondta a díszpolgár. A program során ötletet adtak a víz- és áramfogyasztás csökkentésére és a fűtési rendszer okos használatára. A civil napon Bakos Miklós vállalkozó is ismertetett egy az önkormányzat által kezdeményezett együttműködést, ami a határon túli magyar gyerekek nyelvtanulását segíti elő. Lábnyikon található a Magyar Ház, melyet azért támogatnak hazánkban, hogy minél több ott élő fiatal tanulhasson ingyen magyarul. „Budafok-Tétényben hat keresztszülő van, köztük én is, akik támogatjuk ezt a házat, és minden évben egyszer két hétre Magyarországon vendégül látjuk a fiatalokat” – mondta Bakos Miklós.

A nap Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatójának előadásával folytatódott, melyben a civil szervezeteket érintő törvényi változásokról és a Kerület napjának programjáról beszélt. Hajduk Dóra, az önkormányzat civil és közművelődési ügyintézője a különböző pályázati anyagok elszámolásával kapcsolatos észrevételeit és javaslatait osztotta meg a részvevőkkel. A civil nap Lizsé Swing ’n’ Blues zenekar koncertjével és közös ebéddel ért véget.

(Viszkocsil Dóra)