Ugrás a tartalomra

Cókmók idők deszkaképei

2019. február 11. hétfő
Fülöp Mihály műveiből nyílt kiállítás a Budafoki Könyvtárban
Cókmók idők deszkaképei

A Szovátán született, de huszonhat éve Budatétényben élő építészmérnök  deszkára festi képeit, az azokhoz lazán kapcsolódó verseit ciklusokba rendezi. Évente egy-két kiállításon vesz részt, a bútorokat, illetve tárgyakat October Industrial név alatt készíti. Fülöp Mihály műveiből január 25-én nyílt kiállítás a Budafoki Könyvtárban, ahol az alkotó verseit felolvasva kalauzolta végig művein az érdeklődőket.

A Báránykám című vers új, de a hozzá társítható kép már tíz évvel ezelőtt elkészült, a Tücsökszedés a Tücsök című képhez íródott, A folyónál című verset a hárosi Duna-ág ihlette, míg a Süt a nap a délelőtti hangulatot érzékelteti. A három versciklusból (Entrópia, Alig cibál kezem és Cókmók idők) szemezgető művész érdeklődésünkre válaszolva elmondta: verseit az utóbbi három évben írta, és mindegyikre jellemző, hogy megírásakor az időbeli eltérés ellenére ugyanazok az érzések járták át és hasonló gondolatok foglalkoztatták, mint a hozzájuk társítható képek megalkotásánál. A kiállított anyag kilencven százaléka új munka, de minden alkalommal visz magával egy-két olyan alkotást is, amely az előző tárlathoz kapcsolja az aktuális kiállítás képeit. A deszkára festett művekről elmondta: szereti a fát, annak vaskosságát és kiterjedését, azért is használja képei alapjául, ahogy az egyedi tervezésű bútoroknál vagy használati tárgyaknál is.
Fülöp Mihály művésztanárok irányítása mellett a szovátai önképző körben kezdett faragni és festeni. Eleinte csendéletet és tájképeket festett, s csak ritkábban portrét. Témáit sokszor erdélyi festők ihletik, színeit nemegyszer szülőhelyének látványából meríti, a kompozíciók elkészítésében pedig többféle technikát használ, vagy éppen egyedi módon keveri ezeket. A fa felületére festett képekre gyakran vastárgyakat és köveket is applikál. Egyéni látásmódjáról és színkezeléséről több pályatársa is elismeréssel szólt egy-egy kiállításán.
A gazdag képanyaggal megnyitott, Cókmók idők címet viselő tárlat február 8-ig látható a Budafoki Könyvtár második emeleti galériájában. (Tamás Angéla)