Ugrás a tartalomra

Csángó Bál a Millenárison

2017. február 22. szerda
A csángó magyarságot támogató rendezvényen ismét részt vettek a kerület vezetői
Csángó Bál a Millenárison

Új helyszínen rendezték meg idén a Csángó Bált február 18-án. Évről évre egyre többen vesznek részt ezen a rendezvényen, ezért a szervezők mindig új és nagyobb helyszínt keresnek. A huszonegyedik bált a Millenáris Parkba szervezte meg a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség. 

A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, a megnyitón Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet. A fesztiválon a kerületből részt vett Karsay Ferenc polgármester, Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Szepesfalvy Anna alpolgármester.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja tizenkét órás, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi gálaműsorban a közönség megismerhette az újévköszöntő hejgetéstől a farsangvégi húshagyó keddig tartó időszak legismertebb moldvai és gyimesi farsangi szokásait. Emellett több helyszínen táncház, koncertek, énektanítás és más érdekes programok várták a közönséget. Közreműködtek a hagyományokat jól ismerő zenészek, énekesek és táncosok Diószénből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Klézséről, Somoskáról és Gyimesből. Minden évben hatalmas sikere van a kisgyermekes családok körében a színpadi műsort megelőző Kőketánc Gyermektáncháznak.

A hagyományőrző programok mellett a gasztronómia szerelmesei megismerhették az igazi puliszka készítésének fortélyait is. A Csángó Bálon ugyanakkor fényképészek, textil- és kerámiaművészek mutatták be a csángó kultúrkörből merített munkáikat. Láthatók voltak Petrás Mária Prima Primissima díjas keramikus alkotásai, valamint az elmúlt évek csángó báljainak legemlékezetesebb pillanatait megörökítő fényképek is. Csoma Gergely A megkötött idő című könyvét Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke mutatta be. A Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását és felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

(Viszkocsil Dóra)