Ugrás a tartalomra

Csárdás, verbunk és forgatós

2019. május 09. csütörtök
Ismét országos versenynek nyújtott otthont a Nádasdy
Csárdás, verbunk és forgatós

Nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola a VII. Országos Néptáncverseny döntőjét április második hétvégéjén. A kétnapos eseményre – Debrecentől Székesfehérvárig, Sátoraljaújhelytől Kaposvárig – az ország különböző részeiről érkeztek tánccsoportok, hogy bemutathassák kötelező és szabadon választott táncaikat, megcsillogtassák tudásukat és megmérettessék magukat a neves szakmai ítészek előtt.

A sárospataki Pacurka táncegyüttes egyetlen II. korcsoportos versenyzőként vett részt a döntőn, de az elnyert első helyezésből is látszik, hogy igen színvonalas produkcióval állt színpadra. A III. korcsoportban táncolt a legtöbb együttes, itt tizenkét csapat közül választotta ki a zsűri az első három helyezettet, a legidősebbeknél hat néptánccsoportból állhatott három a „dobogóra”. A helyezések mellett két dicséret és egy különdíj is gazdára talált, amely egyértelműen jelzi az alapfokú művészeti iskolák felkészültségét és szakmai tudását.

A két nap alatt idelátogatók (versenyhelyszínek: Klauzál Ház, Nádasdy iskola) Magyarország összes tájáról láthattak táncokat, az együttesek csárdással, verbunkkal, ugróssal és forgatóssal készültek.

A zsűri elnöki tisztét Putz Katalin táncpedagógus, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szakmai elnökségének tagja látta el, az értékelésben részt vett még Lévai Péter adjunktus, a Magyar Táncművészeti Egyetem mesterképzés-vezetője és Kondics Gergely táncpedagógus, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának tagozatvezetője. A tanulmányi versenyek sorába illeszkedő, színvonalas néptáncverseny szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal segítette.

(Tamás Angéla)