Ugrás a tartalomra

Cziffra Fesztivál a MOM-ban és a Zeneakadémián

2017. március 15. szerda
A kerületi zongoraművész szellemisége még ma is rengeteg ember szívében él
Cziffra Fesztivál a MOM-ban és a Zeneakadémián

Az előzőnél is nagyobb érdeklődés mellett rendezték meg február végén a Cziffra György Fesztivált két helyszínen, a MOM-ban és a Zeneakadémián. Telt házak előtt neves zenészek muzsikáltak. A rendezvényt Budafok-Tétény önkormányzata is támogatta. Balázs János zongoraművész, a fesztivál igazgatója is elégedett az egyhetes rendezvénnyel, de már készül a következőre.

– Nagyon boldog vagyok, hogy a tavalyinál is nagyobb sikerrel zárhattuk a Cziffra Fesztivált – mondta. – Több mint ötezer néző, két sztárvendég és Magyarország legnagyobb művészei vettek részt idén is a koncerteken. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekar és a Cziffra Fesztivál díjak is megalakultak hagyományteremtő szándékkal. Ígérhetem, jövőre is a legnevesebb művészek fognak ellátogatni hozzánk, és az ideinél is nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a tehetségkutatásra és a tehetséggondozásra.

Ezt erősítette meg Karsay Ferenc polgármester is, aki lapunknak a következőket mondta el:

– Nagy élmény volt részt venni idén is a fesztiválon, különösen a gálán, amelyen feledhetetlen koncert részesei lehettünk a Zeneakadémián. Látva, tapasztalva a rendezvény rendkívüli sikerét, jövőre még aktívabban kívánunk együttműködni az alapítvánnyal, a szervezőkkel, és jelentősen támogatnánk az új tehetségeket, mesterkurzusokat. Büszkék vagyunk arra, hogy Cziffra György emlékének ápolásában önkormányzatunk úttörő szerepet vállalt, küldetésünket tovább szeretnénk folytatni. Nagy megtiszteltetés, hogy ez a rendkívüli művész – aki az ötvenes években néhány évig köztünk, a kerületben élt – hagyatékának gondozásáért kapta meg a Cziffra-alapítvány az igen rangos Magyar Örökség díjat. A művész dicsőséget hozott hazájának, ezért örömmel neveztük el róla legfiatalabb kulturális intézményünket. Balázs János Liszt-díjas zongoraművésszel közösen rendszeresen ápoljuk emlékét, mert büszkék vagyunk rá, hogy budafokinak is mondhatjuk.

A Balázs János által emlegetett két világsztár, Fazil Sayt, a billentyűk öntörvényű fenegyereke és Mischa Maisky csellóművész, valamint Rost Andrea operaénekes koncertjei kirobbanó sikert arattak, legalább öt ráadással! A jegyek egyébként az összes előadásra pillanatok alatt elfogytak, ami azt jelenti, hogy a keserű sorsú Cziffra György világhírű zongoraművész szellemisége még ma is ezrek, sőt tízezrek szívében él.

(Temesi László)

Cziffra Fesztivál a MOM-ban és a Zeneakadémián

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fesztivál megnyitóján :: Fotó: Mátyás Tibor