Ugrás a tartalomra

Cziffra-verseny a Nádasdyban

2017. április 21. péntek
Kétnapos tanulmányi verseny a legtehetségesebb muzsikus tanulóknak
Cziffra-verseny a Nádasdyban

A hangszeres tanszakok legtehetségesebb tanulói számára hirdette meg kétnapos Cziffra György tanulmányi versenyét a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola. Puskás Csaba igazgatóhelyettes elmondta lapunknak, hogy a több mint húsz éve kétévente megrendezett megmérettetés egyfajta tisztelgés a kerületünkből elszármazott világhírű zongoraművész, Cziffra György emléke előtt, akinek szellemi öröksége, életútja, küzdelmei példaként szolgálhatnak a zenét tanuló ifjúságnak. A verseny másik célja, hogy a zenét tanuló diákok bemutathassák tanulótársaiknak, szüleiknek és a zeneiskola tantestületének hangszeres tudásukat és zenei fejlődésüket.

A zenei tanszakok négy korcsoportban zajló házi vetélkedésén – két szabadon választott művet bemutatva – hatvannyolc szóló muzsikus és huszonegy kamaraegyüttes lépett a közönség és az iskola tanári karától független, neves zenetanárokból álló, szakmai zsűri, Fodor Julianna (hegedű), Kis András (trombita), valamint Major Edit (zongora) elé.

Az egyéni produkciók közül tizenkilencet arany-, tizennégyet ezüst- és tizenhatot bronzminősítéssel értékelt a zsűri, a legkiválóbb versenyzők teljesítményét pedig kiemelt aranyminősítéssel díjazta.

Kiemelt aranyminősítést kapott a 10–12 évesek között Szabó Vencel (trombita – tanára: Szabó János), aki a Cziffra-verseny második napján az országos népzenei versenyen népi ének kategóriában III. helyezést ért el.

A 12–14 évesek versenyén Szabó Dénes (gordonka – tanára: Belej Ferenc), a legnagyobbak közül Székelyi Fruzsina (fuvola – tanára: Belej Ferencné) és Lados Lilla négy növendéke, Glávits Annamária és Szilágyi Emese (furulya), valamint Oláh Kinga és Ábrahám Eszter (oboa) játékát értékelte a zsűri kiemelt aranyminősítéssel.
A kamaraegyüttesek közül a Horváth Tünde, Czaier Péter és Szabó Iván alkotta trió (tanáruk: Nagy Zsolt), az Áldott Dalma, Csige Zsófia, Kulcsár Lilla, valamint Látrányi Bálint alkotta kvartett (tanáruk: Sasi Attiláné) és Sirák Blanka, Batke Márta párosa érdemelte ki a kiemelt aranyminősítést.

– Büszke lehet az az iskola, amelyik nyolcvankilenc ilyen produkciót ki tud állítani. Sokszor a regionális versenyeken sem találkozom ilyen magas színvonallal – mondta a verseny értékelésekor a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára, Kis András, aki rendszeresen zsűrizik a különböző, nem zeneiskolai versenyeken is.

(Tamás Angéla)