Ugrás a tartalomra

Fotók a költőinkről

2018. május 02. szerda
Czimbal Gyula portréit tekinthetjük meg a könyvtárban
Fotók a költőinkről

A Költészet napja alkalmából idén hosszasan ünnepelhetnek a kerületiek a budafoki könyvtárban.

József Attila születésnapjára (április 11.) emlékezve Czimbal Gyula fotóművész írók és költők fotóival tiszteleg az olvasás szentélyében. Az Arcok II. címmel megnyílt portrékiállításon többek között Jókai Anna, Vasadi Péter, Vathy Zsuzsa és Szakonyi Károly fényképeit láthatják az irodalom és fotóművészet iránt érdeklődő látogatók. A budafoki fotográfust, az MTVA/MTI fotóriporterét sok-sok éve foglalkoztatja a tollforgatók világa, így a maradandót alkotók fotóival alkot maradandót. 
– Czimbal Gyulát érdekli az arc, izgatja a művészek fizimiskájának rejtélye. A kolozsvári Szilágyi István fotója paradicsomi állapotot, életbölcsességet tükröz, a másikon megelevenedik Radnóti Zsuzsa magánya, a harmadikon a dramaturg egykori férjének, Örkény Istvánnak óvó tekintete néz ránk – nyitotta meg a tárlatot Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, szerkesztő, miután Kovách Levente elmondta Kányádi Sándor Április hónapja című versét. Az irodalom- és művészetkritikus Czimbal Gyula méltatása előtt a Költészet napja apropóján hosszasan beszélt az erdélyi költőről is.

A május 9-ig látogatható kiállítás megnyitóján három fiatal muzsikus, Varga Borbála (hegedű), Varga Sarolta (fuvola) és Varga Sebestyén (zongora) játszott. Az előadás külön érdekessége volt, hogy a testvérek trióban is zenéltek, és a zeneszámok közül néhányat a zongorista komponált.

A programsorozat első rendezvényén a 25 éves Hévíz című irodalmi és művészeti folyóirat leköszönő főszerkesztője, a József Attila-díjas Szálinger Balázs és vendégei, Fehér Renátó, valamint Vajna Ádám költő beszélgetését élvezhették az érdeklődők. A Hévíz újság bemutatása után Szálinger Balázs, aki hat éven át szerkesztette a folyóiratot, elmondta: év végén távozott posztjáról, hogy mostantól kizárólag az írásnak szentelhesse idejét.

A hétfőtől hétfőig tartó „születésnap” a SZEGLET Irodalmi Társaság irodalmi estjével zárult, ahol a kör tagjai verssel és prózával ünnepelték április tizenegyedikét.

(Tamás Angéla)


A hírességeket ábrázoló portrékból álló kiállítás április 13-án nyílt meg a FSZEK Budafoki Könyvtárában (Kossuth Lajos u. 30.), és május 9-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében. 

A megnyitón készült fotók elérhetők a galériában: