Ugrás a tartalomra

Díjmentes közműcsatlakozás a családoknak és a kkv-knak

2017. július 03. hétfő
A július 1-től ingyenessé váló közműcsatlakozások mellett a kapcsolódó eljárások díjai is mérséklődnek vagy teljesen megszűnnek a családok, valamint a kis- és középvállalkozások körében.
Díjmentes közműcsatlakozás a családoknak és a kkv-knak

A díjmentesség három szektorra vonatkozik a meghatározott fogyasztási mértékig. A gáz, a villany, valamint az ivóvíz- és szennyvízbekötéseknél a kedvezmény nemcsak az új építésű ingatlanokra érvényesíthető, hanem átalakításkor is igénybe vehető.

Egy átlagos méretű családi háznál vagy üzlethelyiségnél mindhárom közműcsatlakozás kialakítása esetén a családok 450 ezer és 1,9 millió forint közötti összeget takaríthatnak meg, a kkv-k pedig akár 2,8 millió forintot is - tájékoztatott Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Díjmentessé válik a legfeljebb óránként 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése. Ezek egy nagyobb lakás vagy egy átlagos méretű családi ház, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség ellátásához elegendőek. A gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, villanyszektorban pedig az eddigi kétszeresére emelkedik az az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyenesen biztosít. A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől már a kis- és középvállalkozásokra is vonatkozik.

Bartal Tamás elmondta, jelentősen csökkennek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők, valamint a korábbi határozatlan idővel szemben meghatározott időhöz lesznek kötve a közművek szolgáltatásai.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/kozigazgatasi-allamtitkar/hirek/dijmentesse-valnak-a-kozmucsatlakozasok-a-lakossagnak-es-a-kkv-knak-julius-1-jetol