Ugrás a tartalomra

Újabb könyv Nagytétényről

2018. május 15. kedd
Nagytétény az 1950. évi városegyesítés után címmel jelent meg Dindi István helytörténész újabb könyve, melynek bemutatóját a Szelmann Házban tartották.
Újabb könyv Nagytétényről

Dindi István történelemtanár negyedik könyvét mutatta be április 17-én a Szelmann Ház dísztermében, amely zsúfolásig megtelt nagytétényi lakosokkal és a helyi történelem iránt érdeklődőkkel. A mostani könyv a Nagytétény az 1950. évi városegyesítés után címet kapta.

Dindi István ingyen, lakóhelyének jobb megismertetése érdekében írta meg a könyvét. A munkát Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke szívből köszönte meg a bemutatón. A két évig tartó kutatómunka eredményeképpen rendkívül sokoldalúan kidolgozott és hiteles dokumentumot tarthatott a kezében az, aki megvásárolta a könyvet a helyszínen. A szerző a bemutatón mesélt a több ezer oldalnyi forrás felkutatásáról és áttanulmányozásáról, a nagytétényi lakók önzetlen segítségéről, aminek köszönhetően rendkívül emberközelivé vált az események felidézése a kötetben. Sok tétényi ajánlott fel képeket, dokumentumokat, amelyek mind-mind helyet kaptak a könyvben. A negyedik kötetben külön fejezetet kapott például a gyárak és üzemek részletes bemutatása, de az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi történései is.

Dindi István a könyvbemutatón többek között azt mondta: „A múlt ma már emlék, azonban érdemes fellapozni és olvasgatni a múltról, azért, hogy értékelni tudjuk a jelent, és hogy a múlt hibáiból okulva jobban építhessük a jövőnket.”

Kludák Erzsébet, a Nagytétényi Helytörténeti Kör vezetője is méltatta a szerzőt és a könyvet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötet bemutatja a kommunista hatalomtól a rendszerváltásig terjedő évtizedeket, amelyeket közvetlen átélőként és szemtanúként is felidézhetünk az olvasása közben. Karsay Ferenc polgármester is megköszönte a könyv megszületését és bejelentette, hogy nemsokára elkészül az önkormányzat támogatásával az egykori Tétény-Promontor helytörténeti könyv utódja, amelyben Dindi István veti papírra Nagytétény történetét.

(Viszkocsil Dóra)

Fotók: Kocsis Zoltán