Ugrás a tartalomra

Doni megemlékezés a Donát-hegyen

2016. január 11. hétfő
A havas, csúszós utak és a szakadó ónos eső ellenére is sokan látogattak el a Donát-hegyre, hogy főhajtással emlékezzenek a Don-kanyarban elesett magyar honvédekre.
Doni megemlékezés a Donát-hegyen

A Baross Gábor Telepi Polgári Kör által szervezett megemlékezésen Vitéz Lovag Horváth Miklós mondott ünnepi beszédet. A visszaemlékező gondolatokat a hadsereg összetétele, fegyverzete és a harcvonal helyszíneinek ismertetésével kezdte. Megemlékezett a frontvonalon elesett több mint 120 ezer katonáról, ami óriási  veszteség volt az országnak, és a katonák családjainak egyaránt. Elhangzott az is, hogy régen nem lehetett beszélni és emlékezni erről az eseményről, de ma már igen. Vitéz Lovag Horváth Miklós felidézte a közelmúltban a Don-kanyarnál tett zarándokútjának emlékeit. Elmondta, hogy civilként és katonaként is megrázó volt számára ennyi év után szembesülni a történelmi helyszínekkel. Kiemelte, hogy Pelikán Imre bácsi is ott volt és segített a katonáknak az utak-hidak kiépítésében.

Az ünnepi beszéd után Ambrus Károly játszott tárogatón játszott, majd a Baross Gábor Telepi Polgári Kör ifjúsági tagozatának diákjai mondtak verset. A koszorúzás alatt Sirákiné Kemény Kinga énekelt. Elsőként Szabolcs Attila országgyűlési képviselő helyezte el az emlékezés koszorúit, László Istvánné a Nagytétényi Polgári Kör elnökével, majd a Politikai Foglyok Országos Szövetsége XXII. kerületi Szervezetének képviselői helyezték el a megemlékezés virágait. Ezután a Barossi Polgári Kör Ifjúsági Tagozata és a felnőtt polgári kör tagjai is koszorúztak.

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/01/18/megemlekezes-donat-hegyen/

http://www.promontortv.hu/2016/01/18/a-doni-esemenyekre-emlekezett-a-budatetenyi-polgari-kor/