Ugrás a tartalomra

Duna Karnevál a Borvárosban

2018. augusztus 06. hétfő
Dél-Amerikából is érkeztek táncosok Budafokra
Duna Karnevál a Borvárosban

A nemzetközi Duna Karnevál egyik rendezvényének immár hetedik éve nyújtott otthont a Záborszky pince. Tíz ország háromszáz művészéből négycsoportnyi táncos váltotta egymást a pince színpadán, hogy két-két műsorszám segítségével ízelítőt adjanak hazájuk kultúrájából, népük hagyományaiból. 

A Petrich városából érkezett Gaytan Táncegyüttes hangos tetszésnyilvánítással kísérve, füttyszó és brávó kiáltások mellett ismertette meg a közönséget két tájegységük táncával. A 2000-ben alakult, bolgár hagyományőrző együttes dallamos muzsikájával, négy mosolygós fiúval és a színes ruhába öltözött lányokkal remek hangulatot teremtett a föld alatti „városban”.
A görög népzene és néptánc kutatását tűzte ki célul az athéni ELKELAM Táncegyüttes, amelynek tagjai fekete-fehér színösszeállításban érkeztek a színpadra. A férfiak fehér szoknyája, a fusztanella (újgörög nemzeti viselet, amelyet Athénban az őrségváltáskor ma is viselnek a katonák – szerk.) is nagy sikert aratott, ennek ellenére a szirtaki váltotta ki a nagyobb tapsot.  
Az elegáns olasz csapat, az agrigentói Akragas Táncegyüttes tangóharmonikával és énekszóval fűszerezte az előadását, kidolgozott színpadi „darabokkal” készült erre a fellépésre. Sarlós táncukkal például az aratási szertartást mutatták be, evezős jelenetüket pedig csörgődobbal és furulyaszóval kísérték. Ez a társaság azért tetszett különösen a közönségnek, mert az együttes nemcsak remekül táncol, de jól is énekel.  
A szervezők igazi csemegével is készültek a Borvárosi Karneválra: a budafoki pincébe perui táncosokat is meghívtak. A CIDAN Mi Peru Táncegyüttes (Lima) tagjai fényes, csillogó ruháikkal, gazdag fejdíszeikkel már az első műsorszámuk alkalmával hamisítatlan, egzotikus hangulatot varázsoltak a helyiségbe, a másodikkal azonban ezt is felülmúlták. Kifigurázó táncukat nagyon-nagyon díszes öltözékben, fejükön léggömbökkel, akrobatikus elemekkel tűzdelve adták elő, így nem véletlen, hogy műsorszámuk végén a nézők tapsviharban törtek ki. 
A Borvárosi Karnevál, a Mucsi János Harangozó-díjas koreográfus által vezetett Duna Művészeti Társaság és a Békési Imre irányításával működő Palace Catering együttműködésével valósult meg. (Tamás Angéla)

Duna Karnevál a Borvárosban