Ugrás a tartalomra

Karneváli hangulat Budafokon- Frissítve!

2019. június 17. hétfő
Nyolcadik éve tiszteli meg kerületünket a Duna Karnevál rendezvénysorozat, mely csaknem negyedszázada nyújt minőségi kikapcsolódási lehetőséget a néptánc és népzene kedvelőinek a nyári budapesti fesztiválszezonban.
Karneváli hangulat Budafokon- Frissítve!

Idén Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból és Grúziából érkeztek táncegyüttesek, és léptek fel az Oroszlános Udvar színpadán.

— Egy hét alatt 13 helyszínen összesen 26 táncegyüttes és 11 zenekar lép fel az idei 24. Duna Karnevál rendezvénysorozatán. A „Kiváló Fesztivál” és Europe Top 500 címmel is kitüntetett rendezvény célja a kezdetektől az értékmegőrzés volt, miközben az élő tradíciókat igyekeztünk a lehető legszélesebb közönség számára személyes élménnyé is tenni – mondta Vincze Andrea programigazgató. Június 10-én rengetegen voltak kíváncsiak más országok népi kultúrájára az Oroszlános Udvarban. Karsay Ferenc polgármester az Etnorom nevű zenekartól idézett köszöntő beszédében: „Tőlünk is szép a világ, ha nem lennénk, hiányoznánk. Isten jól tudja mit tett, hogy minket másnak teremtett.” – ez a sor a rendezvény mottója is lehetne. Hozzátette, pont arról szól, amit ez a közel negyed évszázados karnevál közvetít: a kultúrák sokszínűsége szép és értékes. „Azt gondolom, amikor megismerjük más nemzetek tradícióit, zenéit és táncait, azzal a saját hagyományainkhoz is közelebb kerülünk, magunkat is elkezdjük jobban megérteni. Ezért a karneválnak nagy szerepe van a magyar kulturális hagyományok ápolásában, éltetésében is.”

A karnevált már 24 éve támogatja Békési Imre vállalkozó, kerületünk díszpolgára. A közel két órás műsorban fellépett a brazil Caripaiguarás Művészegyüttes, a Bulgáriából érkezett Pirin Állami Népzenei és Néptánc Együttes, a cseh Štěpnička és a grúz "Arsiani" Ajarai Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttese, mind a négy produkció elsöprő sikert aratott.

(Viszkocsil Dóra)

Fotó: Horváth Tamás