Ugrás a tartalomra

Dzsessz és rozé

2017. augusztus 21. hétfő
Woody Allen filmjeiből játszik dalokat Kozma Orsi és zenekara
Dzsessz és rozé

Dzsessz és rozéKozma Orsi ebben a nagy melegben a könnyed rozét szereti, télen a testesebb vörösbort, a Törley Pezsgőpincészetben azonban, ahol a Sambosi-Törley Jazzfesztivál egyik fellépője volt, jéghideg rozé pezsgőt kortyolgatott, de csak „műkedvelőként”. Mint lapunknak elmondta, nem folytatta a családi hagyományt: nem kertészmérnök vagy szőlőnemesítő akart lenni, ahogy felmenői, hanem énekesnő.

– Nagypapám, Kozma Pál szőlőnemesítő a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt, a Kertészeti Egyetem rektora, és apukám, ifj. dr. Kozma Pál is szőlőnemesítő, ő a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatóhelyettese. Élvezettel hallgatom édesapámat, amikor a szakmájáról vagy a kulturált borfogyasztásról beszél, szeretem a bort, mint a családom minden tagja, de mélyebben nem foglalkoztat – árulta el az énekesnő, aki a pop világából került a jazz közelébe.

– Teljesen szakított a pop műfajával?

– Popzenekarom is van, de most éppen szünetel, mert lemezt készítek. Ha ősszel megjelenik a tíz számot tartalmazó új album, akkor teljesen újjászervezem az együttesemet.

– A felvételhez nincs szüksége a zenekar zenészeire?

– A popzene teljesen más, mint a jazz, az akusztikus megszólalás. Gépalapú, sokkal egyszerűbb és időtakarékosabb számítógéppel szerkeszteni a zenét, mint zenekarral. Különböző producerekkel dolgozom együtt, fiatalokkal, mint a sztár DJ-vel, Lotfi Begivel, Somogyvári Danival, Bartalos Jenővel, a szövegeket pedig Hujber Szabolcs írja. Nagyon jó kis gárda jött össze. A Tom-Tom Records gondozásában jelenik majd meg, de később szeretnék egy videoklipet is, és élőben is szeretném megszólaltatni az anyagot.

– Jövőre lesz tízéves a Kozma Orsi Quartet. Megalakulásuk óta változatlan a felállás?

– Már a legelején is Cseke Gábor ült a zongoránál, de a zenekar két tagcserét követően Hárs Viktorral és Pusztai Csabával nyerte el végleges formáját. Azóta is ez a legstabilabb saját zenekarom annak ellenére, hogy kézzel-lábbal tiltakoztam a jazz ellen, mert alapvetően a pop műfaja állt közel hozzám, ott kezdtem mint vokalista. Azután jött a Jazz+Az, és színházi kötődéseim is voltak, de bekerültem a Cotton Club Singersbe, ahol a jazzt és Gábort is megismertem.

– A quartettel nemrég jöttek haza Brüsszelből, augusztus 25-én a Müpában lesz nagykoncertjük, és novemberben Erdélybe készülnek.

– Már a Müpa-beli fellépésre készülünk. Izgalmas, mert Kern András lesz az est különleges vendége. A Woody és a swing című előadáson Woody Allen filmjeiből játszunk dalokat, amelyeket gondolatokkal, szövegekkel és filmrészletekkel köt össze majd Kern András.

(Tamás Angéla)


Forró napok jéghideg pezsgővel és remek dzsesszel
A szinte elviselhetetlen forróság ellenére sok elszánt érdeklődőt vonzott a Sambosi–Törley Jazzfesztivál. A Törley Pezsgőpincészet árkádos udvarán hűs pezsgővel fogadták a jazz szerelmeseit, akiknek többsége a város másik feléből érkezett, hogy meghallgassa kedvenceit.
A két estét betöltő programon olyan neves zenészek adtak koncertet, mint a Eastwing Group, amelynek előadásán Agócs Gergely népzenész közreműködésével a magyar kecskeduda is jelentős szerephez jutott.
Szerdán este a tavalyi Sztár a sztárban egyik szereplője, Kozma Orsi is megcsillogtatta énekhangját. A Kozma Orsi Jazz Quartet  – a zongoránál Cseke Gáborral, Hárs Viktor basszus- és baritongitárossal és a dobos Pusztai Csabával – nagy sikert aratott a közönség körében csakúgy, mint a másnap színpadra lépő Sapszon Orsi, aki Cseke Gáborral duózott. A második est utolsó fellépője, a Jazz Consort Romance in a Bottle címmel lemezbemutató koncertet tartott. A csapat – Faragó Miklós zenekarvezető (gitár), Balázs Tamás (billentyű), Hárs Viktor (nagybőgő) és Jeszenszky György (dob) – remek programjával kiváló hangulatot teremtett az árkádok alatt.