Ugrás a tartalomra

Éden és földön

2017. február 21. kedd
A Promontor Televízió klub vendége volt Szarka Tamás
Éden és földön

Új sorozattal lepte meg Budafok-Tétény lakóit a Promontor Televízió. A Promontor Televízió klubjában a tervek szerint kiváló művészekkel beszélgetnek majd a Klauzál Ház színpadán. 

Zenét szerez, verset, novellát, szövegkönyvet ír, de rendezni nem akar a Promontor Televízió klub első vendége, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes-zenész, aki a Klauzál Ház színháztermében válaszolt Medgyesi Gabriella szerkesztő-rendező kérdéseire.

Szarka Tamás dalszerző, előadóművész sztorikkal fűszerezve mesélt együtteséről, színházi munkáiról és Al di Meolával közösen tartott lemezbemutató koncertjéről a nézőkkel benépesült színpadon.

Elmondta, hogy testvérével, Szarka Gyulával 1983-ban megalapították a szlovákiai magyar zenészekből álló Ghymes együttest, amelyben mindketten énekelnek és több hangszeren is játszanak, muzsikájuk magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozó, népzenei alapokon nyugvó, egyedi „ghymes zene”.

Szarka Tamás legújabb szólóalbuma azonban, Az ég szerelmére, de különösen A víz című dal, amely a Nemzeti Színházban március 18-án debütál majd, az eddigiektől eltérő, friss hangzásvilágú. Az előadóművész, aki gyermekkorában hegedülni kezdett, zenéit először gitárra írja, azután hangszerel, úgy gondolja, hogy az új hangzás a dzsesszes elemeken kívül a zongorának is köszönhető, mivel az ő zenei világába eddig nem fért bele ez a hangszer.

A lemez anyagát először a Budapest Kongresszusi Központ közönsége ismerhette meg az Al di Meolával adott közös koncertjén, amelynek kapcsán a világhírű Grammy-díjas gitároshoz fűződő kapcsolatáról is mesélt.

Verseskötetei mellett két színpadi munkájának a szövegkönyvét is kiadták: a Mária című musicalt, amelyben szereplőként is részt vett, és a Nemzeti Színházban ma is futó Éden és földön című színpadi művet, amelynek nemcsak a zenéjét és szövegét, de a librettóját is ő írta.

Az ismert művész Szlovákiában lakik, és nem is akart soha Magyarországra költözni, mert mint mondta, a mai napig „felvidéki gyereknek” tartja magát, az a hazája. Szeret végigmenni a galántai Királyréven, ahol nem azért ismerik meg és köszönnek neki, mert zenész, hanem mert ott nőtt fel.

A közel kétórás, jó hangulatú, kellemes beszélgetésen, amelyen Karsay Ferenc polgármester is részt vett, a közönség érdeklődéssel hallgatta a sokoldalú Szarka Tamást, élvezettel nézte a róla szóló, interjúkból összeállított, zenés filmbejátszásokat, és jókat derült humorral átszőtt történetein.

(Tamás Angéla)