Ugrás a tartalomra

Egy évtized a Kossuth utcában

2018. július 31. kedd
Jubileumát ünnepelte a Budafoki Szabó Ervin Könyvtár
Egy évtized a Kossuth utcában

Ebben az évben ünnepli tizedik évfordulóját új otthonában a budafoki könyvtár. A könyvtár vezetője, Varga Mónika érdeklődésünkre elmondta: születésnapi bulit még nem rendeztek, erre csak szeptemberben kerítenek sort, hogy mindenki, akinek ez a könyvtár köszönhető, részt vehessen a torta felvágásán. Az ünneplést ennek ellenére már június elején elkezdték. Elsőként a gyerekeknek kedveztek, így Megálmodom a könyvtáramat címmel rajzversenyt hirdettek három korosztályban. A legszebb alkotásokat június 9-én díjazták, de minden részt vevő gyerek kapott ajándékot: a Batyu Színház a galérián bemutatta a Szegény ember gazdagsága című mesejátékot.

Hozzátette: sokan fogtak a kezükbe ceruzát vagy ecsetet, de a kossuthos kisdiákok és az Anna utcai óvodások voltak a legaktívabbak. A gyönyörű művekből készült kiállítást a földszinti gyermekrészlegen lehet megtekinteni.
Szabó T. Anna költő, műfordító, író és Dragomán György prózaíró beszélgetésére a felnőtteket hívták meg. A házaspár Ketten és együtt címmel megrendezett estje az olvasókkal közös beszélgetéssel, dedikálással és egy emlékezetes fotóval zárult.
A könyvtár vezetője a családoknak a szeptemberi ünneplés részeként tervezett kiállítást ajánlja, amely az elmúlt tíz év íróvendégeinek – többek között Baranyi Ferenc, Böszörményi Gyula, Dávid Ádám, Grecsó Krisztián, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Tasnádi István és Tóth Krisztina – dedikált portréiból nyílik meg, Bartos Mihály helytörténész jóvoltából.
A születésnapon a régi olvasók hűségét emléklappal köszönik majd meg, az újakat köszöntik, és a könyvtár tíz évét vetített képes előadáson mutatják be a torta felvágása előtt.
Varga Mónika különleges kezdeményezésükről is beszélt. Június 23-tól a nyári bezárásig próbatagságot ajánlanak azoknak, akik még nem tagjai a könyvtáruknak. Háromhavi ingyenességet kínálnak az újdonsült látogatóknak, hogy nyáron ők is kedvükre olvashassanak. Reméli, hogy bár az intézmény július 30-tól augusztus 25-ig zárva tart, senki nem marad könyv nélkül a nyári vakáció alatt.
(Tamás Angéla)