Ugrás a tartalomra

Ékes házfalak

2018. május 31. csütörtök
Majoros István festőművész muráliái Budafokon
Ékes házfalak

Budafok belvárosa a közelmúltban elindult a megújulás, vagy fogalmazhatnánk úgy is, a megszépülés útján. Az önkormányzat új piacot épített (Szomszédok Piaca), lebontották a régi „lenti” mozit – volt valaha egy „fenti” is, a Zoltán utca és a Kálváriahegy utca sarkán –, virágos parkok épültek, és rendbe hoztak néhány romos, avítt épületet is. Alig két éve végeztek a Kossuth Lajos utca 25–29. szám alatt álló épület tűzfalának kifestésével, méghozzá nem is akármilyen formában: hatalmas, színpompás muráliával díszítették, hamarosan pedig újabb alkotást csodálhatnak meg a Kossuth Lajos utcán átutazó budafokiak és az arra haladók.

Majoros István festő- és szobrászművész „Pezsgőváros” című falfestményét minden Budafokon élő vagy átutazó ember ismeri, a kép egy képzőművészeti pályázat győztes terve alapján készült. Az óriási alkotást Majoros István festette meg Kartali Marietta pályamunkája alapján, a hölgy és közös munkatársaik segítségével. A pályázaton elnyert öt budafoki tűzfal kortárs muráliával történő díszítése még nem ért véget, a nyár folyamán ugyanis átadják a következő Majoros-alkotást, a munka előkészületeit május 4-én kezdték el, a pannó várhatóan két hónap múlva lesz kész. A Kossuth Lajos utca 21. számú ház oldalára tervezett festmény a budafoki Mc Ripp&Ropp Superkaos Barlanglakás free jazz zenekart fogja ábrázolni.

– Az önkormányzat által elfogadott tűzfalfestő pályázat célja, hogy Budafokhoz kötődő motívumokkal díszítsük az épületeket, ezért esett a választás erre a bandára. Alig két hete kezdtünk neki a munkálatoknak, amit néhány esős nap sajnos hátráltatott, de ettől eltekintve is sok munka vár még ránk – mondta el Majoros István, aki az interjú közben is a készülő képen dolgozott, kihasználva a jó időt.

A festő a műalkotás elkészülte után sem fog unatkozni, hiszen már a következő projektjének szerződését is megkötötte, ami a Három ablak nevet kapta. Budafok pedig büszkén viseli majd a művész szebbnél szebb alkotásait az addig csak éktelenkedő csupasz házfalain, amelyek ezentúl kerületünk ékességei lesznek.

(Gáll Anna)