Ugrás a tartalomra

„Életem egyik legszebb napja volt”

2019. április 23. kedd
Balázs János zongoraművész Kossuth-díjat kapott
„Életem egyik legszebb napja volt”

Februárban „fesztiválozott”, márciusban ünnepelt, áprilisban kínai turnéra megy… Balázs János zongoraművész számára nagyon jól kezdődött az év, hiszen a nemzetközi hírű Cziffra György Fesztivál – amelynek alapítója, főszervezője és művészeti vezetője – idén is sikeres volt, egy hónappal később, március idusán pedig megkapta a Kossuth-díjat!

„Életem egyik legszebb napja volt”Kevés ifjú művésznek adatik meg ilyen varázslatos évkezdet. Az ország egyik legjelentősebb kitüntetése, amelyet március 15-én kapott, megkoronázta Balázs János, Magyarország Érdemes Művésze, Liszt- és Prima díjas zongoraművész eddigi pályáját. Közösségi oldalán ennek így adott hangot nem sokkal a díjátadó ünnepség után: „Életem egyik legszebb napja a mai, rendkívüli megtiszteltetés a Kossuth-díjban részesülni. Köszönöm, hogy osztoztak örömömben” – s egy Márai Sándor-idézetet osztott meg, amelynek a lényege, hogy „az ünnep az élet rangja”. Ez a díj pedig még nagyobb rangot ad az amúgy is nemzetközi rangú művészünknek.

– Zongoraművésznek lenni végeláthatatlan folyamat, amiben mindig lehet és kell is továbbfejlődni – vallja Balázs János, akitől a gratuláció után megkérdeztük, hogyan értékeli az immár világhírűvé vált Cziffra György Fesztivált, amelyet idén februárban is sok budafok-tétényi látogatott.

– A telt házak és a vastapsok azt bizonyították, hogy sikeres volt – mondta. – A klasszikus zenei koncertek mellett könnyűzenei estek, kiállítások és mesterkurzusok is színesítették a fesztivált, hangsúlyt kapott a régi idők kávéházi cigányzenéjének népszerűsítése is.  Rendezvényünk impozáns művészekkel örvendeztette meg a közönséget, José Cura sztárvendégünkkel az élen, a zeneakadémiai gálán.

– Ahol a koncert végén a világhírű operaénekes egy meglepetéssel is szolgált, amikor a nézők soraiból a színpadhoz szólította az ön feleségét, Szilviát, hogy átnyújtson neki egy virágcsokrot, majd megköszönte áldozatos munkáját, amelyet a férje és a fesztivál sikereiért végez a háttérben. 

– Nagyon jólesett a világsztártól ez a gesztus. Szilvia valóban nagyon sokat segít nekem a háttérben, amiért nem lehetek elég hálás neki.

– A sikeres február és március után mit ígér az április? Hol lép fel legközelebb?

– Április közepén indulok a Nemzeti Filharmonikusokkal kínai turnéra, majd idehaza, április 23-án este fél nyolckor a Zeneakadémia Nagytermében ZongOpera címmel, Miklósa Erika szopránénekessel lépek fel. Ezután Baján a Beethoven-fesztiválon, majd Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban koncertezem. 

– Mennyit gyakorol naponta?

– Minimum négy-öt órát, egyrészt szakmai, másrészt lelkiismereti okokból. Nagyon elfoglalt vagyok, ezért előfordul, hogy késő este vagy éjszaka tudok csak gyakorolni.

– Hogyan piheni ki a sok gyakorlást és koncertezést?

– Az olvasáson kívül, amikor csak tehetjük, a feleségemmel sétálunk a természetben, erdőkben, parkokban.

(T. L.)