Ugrás a tartalomra

Életüket adták a hazáért

2017. október 20. péntek
Megemlékezés a tizenhárom aradi vértanúról a Donát-hegyi emlékműnél
Életüket adták a hazáért

A hagyományoknak megfelelően a Baross Gábor-telepi Polgári Kör szervezésében tartottak megemlékezést az aradi vértanúkról, ahol az önkormányzat nevében koszorút helyezett el Zugmann Péter alpolgármester.

A Donát-hegyi emlékműnél, az aradi vértanúkról tartott megemlékezésen a Himnusz eléneklése után először a Baross Gábor Általános Iskola két diákja szavalt. Ezután Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára ünnepi beszéde következett.

„Bár tudták, mi vár rájuk, mindannyian vállalták tettüket, a hazáért adták életüket. Volt közöttük magyar, német, szerb, horvát, született hadvezér és közepes tábornok, forradalmár és királypárti, de egyben egyek voltak, a haza ügyének szolgálatában, az emberi tisztességben és a katonai becsületben. Nem véletlenül terelte össze és ítélte őket halálra a győztes hatalom. Tiszta szívvel és emelt fővel álltak bíráik és hóhéraik elé. Férfias elszántsággal tűrték sorsukat, s abban a reményben, hogy igaz ügyük nem veszik el örökre. Kegyelmet nem kértek” – hangsúlyozta a tanárnő.

Kiemelte: október 6. a magyar nemzet gyásznapja, amikor azokra az aradi vértanúkra emlékezünk, akik hazánkért a legdrágábbat, az életüket adták. A Donát-hegyi emlékműnél tartott megemlékezésen a Baross Gábor Általános Iskola diákjai és tanárai közül többen is részt vettek. (VH)

Életüket adták a hazáért  Életüket adták a hazáért