Ugrás a tartalomra

Elfogadásra várva

2019. június 03. hétfő
Beszélgetés Molnár Gyula országgyűlési képviselővel
Elfogadásra várva

A 2018-as parlamenti választások során Molnár Gyula nyerte el a Budafok-Tétényt és Újbuda nagyjából egyharmad részét magába foglaló 18. választókerület bizalmát. Egy év elteltével arra kértük az országgyűlési képviselőt, beszéljen munkájáról, az eddig elért eredményekről és további terveiről.

– Sikerült beilleszkednie Budafok-Tétény életébe?

– Már a rövid kampányidőszak alatt is megtapasztaltam, hogy ez egy barátságos és családias jellegű településrész, a várakozásaimhoz képest azonban mégis kevesebbet tudtam haladni azokon a pályákon, amelyeket saját magam számára kijelöltem. Világossá vált előttem, hogy Budafok-Tétény élete lényegesen bonyolultabb és strukturáltabb, mint az egy kívülről szemlélődő ember számára tűnhet. Úgy látom, a kerület lakói pontosan tudják, hogy én vagyok az országgyűlési képviselő, de az elfogadásomra még várni kell, mert – ahogy egy itteni bölcs mondás tartja – Budafokon csak az első húsz-huszonöt év nehéz, utána már minden megy magától.

– Milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy jobban megismerje az itt lakók életét?

– Az önkormányzattal való kapcsolatom kiegyensúlyozott, alaptalannak bizonyult az a fajta félelem, hogy eltérő pártállású emberek nem tudnak együtt dolgozni. Eddig bármelyik oldalról merült fel kérdés vagy kérés, megtaláltuk a módját annak, hogy a közös cél elérése érdekében előre lépjünk. Sokat segít, hogy a kerület életében fontos eseményekre meghívást kapok és többségére el is tudok menni. Minden hónap második keddjén fogadóórát tartok a Mária Terézia utcai irodámban, de telefonos időpont-egyeztetés után máskor is szívesen beszélgetek azokról a problémákról, amelyekkel az itt élők felkeresnek.

Lehetőségeimhez képest igyekszem segítséget nyújtani a felmerülő gondok megoldásában, ahogy a civil szervezeteknek is, amelyek vezetőivel havi rendszerességgel összeülünk. A hely jellegzetességeit kihasználva borkultúrához köthető találkozókat szervezek. Sokat és sokszor beszélgetek a pincéket vezető borászokkal, és már majdnem minden pincében jártam. A borkóstolókon találkozom a helyi vállalkozókkal és a kerület életét más módon befolyásoló emberekkel.

– Milyen értékeket, illetve megoldásra váró feladatokat fedezett fel Budafok-Tétényben?

– Nagyon tetszik ez a „borváros”, jó kezdeményezésnek tartom a Budafoki Pincejáratot, így ezen a területen szeretnék valamilyen formában az országos nyilvánosság felé lépni. Budafok a három templommal körbevett városközpontjával és hatalmas pincerendszerével már megtalálta azt a víziót, ami köré saját magát felépíti. A térség minden olyan adottsággal rendelkezik, amely által Budapest bornegyedévé válhat. A Kossuth Lajos utca látványa pillanatnyilag még lehangoló, az üzlethelyiségek és házak állapota javításra szorul, amikor azonban a BMTE pályára a foci- és kosármeccsekre megyek, a hegyoldal elképesztő, patinás szépségét is látom. Dél-Budának, így Budafok-Téténynek is legnagyobb gondja a közlekedés. Az M0-s előbb-utóbb elkészül, jó, hogy a vonatok minden állomáson megállnak, de mindkét kerület számára egy, a Galvani út folytatásaként megépülő új híd az igazi megoldás, és a parkolás kérdése is sürgető. 

– Hogyan összegezné az első év tapasztalatait?

– Tizenhat évig voltam parlamenti képviselő, azután nyolc éven át a helyi politikával foglalkoztam. Most, hogy újra visszakerültem a parlamentbe, látom, hogy teljes egészében más, mint ahogyan az emlékeimben élt: túlságosan átpolitizált, túlzottan frakciók által szabdalt és az év végére olyan irányba ment el, amely igen távol áll a habitusomtól. Sokkal centralizáltabb lett a politika. A választók láthatták, hogy kevésbé vagyok aktív az úgynevezett nagy politikai ügyekben, holott bizonyos döntésekről nyilván megvan a saját politikai véleményem, igyekszem inkább a választókörzethez köthető témákat felvetni. Csekély mozgástér jut az egyéni képviselőknek, és itt nem feltétlenül csak az ellenzéki politikusokra gondolok.

– Milyen ügyekben tudott előrelépni?

– Budafok-Tétény bizonyos részeit erőteljesen érinti a repülőgép-forgalom, amellyel kapcsolatban több levelet is kaptam. Az elsők között szólaltam fel ebben az ügyben, és ugyan nemcsak az én érdemem, de úgy tűnik, nyáron korlátozni fogják az éjszakai repülőgép-forgalmat, és a repülési útvonalak is megváltoznak. Meglepett, hogy mekkora problémát jelent a szelektív hulladék elszállítása. Erről elsősorban a nagytétényiek számoltak be. Fel is szólaltam a parlamentben, kérdéseket is intéztem a miniszterhez, de ez nem csak a XXII. kerületben gond. A központosításra való törekvés eredménye, hogy ez a rendkívül nagy szervezet, pici hatékonysággal, sok pénzért nem tudja elvégezni ezt a munkát. Pár hónappal ezelőtt leváltották a vezetőket és az állam kipótolta a hiányzó pénzt, ezért úgy gondolom, rövidesen megoldódik a szelektív hulladék elszállítása, kezelése. Nyáron volt egy kis izgalom a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói kinevezése körül, amelynek következtében több tanár is felállt, így bizonytalannak tűnt, hogy ősszel akadály nélkül elindul a nyelvi oktatás. Mivel az oktatás ügye nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe, ezért ezt is a parlament elé vittem. Nem állítom, hogy csak ennek köszönhető, de úgy tudom, zökkenőmentesen kezdődött el a tanév.

– Milyen tervekkel kezd hozzá a ciklus második évéhez?

– Gyakorlott politikusként tudom, hogy a választási időszakok a politika szempontjából nem a hosszú távú építkezés időszakai. Május 26-án lezajlik az EP választás, majd másnaptól már a helyhatósági választásokra irányul a figyelem, ezért októberig senki nem dédelget magában nagyon hosszú távú terveket, így én sem. Aki erre a szerepre vállalkozik, az tudja, hogy a politikában benne van a változás lehetősége, különösen választások 
alkalmával.

(Tamás Angéla)