Ugrás a tartalomra

Elhunyt dr. Gömöry Géza, a kerület díszpolgára

2017. december 18. hétfő
1998-2002 között önkormányzati képviselőként is a kerület egészségügyéért dolgozott. Szerény, nagy műveltségű, áldozatkész embert ismertünk benne, akinek mindene a hivatása volt.
Elhunyt dr. Gömöry Géza, a kerület díszpolgára

Dr. Gömöry Géza gyermekorvos 45 évig gyógyította a beteg gyereket. 1941. június 20-án született Budapesten. Orvosi diplomáját 1966-ban a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi képesítését 1970-ben szerezte meg. 1972-ben került a Nagytétényi úti gyermekorvosi rendelőbe körzeti gyermekorvosként. 2009-ig megszakítás nélkül látta el a körzeti orvosi feladatokat, egy idő után főorvosként, majd kerületi szakfelügyelő főorvosként. Munkáját 2009-ben a XXII. kerületi önkormányzat Egészségügyért Díjjal ismerte el, 2015-ben pedig a díszpolgári címet is megkapta. Az egészség ügyét a lehető legtágabban értelmezte, környezetvédelmi aktivistaként is szolgálta a kerület lakóit. Erről ő maga így beszélt:

– Nagytétényben nemegyszer szürkés por, „ólom-oxid-eső” hullott a szabadban játszó gyerekekre. A vizeletvizsgálatok nagyon rossz eredményeket mutattak, harminchatan kórházba is kerültek ólommérgezéssel. A zárójelentésükbe azonban nem mérgezést írtak, hanem „fokozott ólomexpozíciót”. Sajnos kontrollcsoport hiányában nem tudtam bebizonyítani, milyen veszélyes környezetben élnek ezek a gyerekek, de ekkor már a környezetvédők is nagyon mozgolódtak, és velük együtt sikerült a figyelmet ráirányítani a gyár által okozott szennyezésre. A Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület tagjaként is igyekeztem javítani a nagytétényi emberek életminőségén.

Más civil szervezeteket is támogatott, a Hófehér Fóka a Gyermekekért Alapítványnak elnöke is volt. Segédedzői képesítést is szerzett, hogy az asztmás gyerekek úszásoktatásával tudjon szakszerűen foglalkozni. A magyar csecsemőúszás-oktatás megteremtőinek egyike. 1993-ban Karsay Ferenccel alapították a Bébiúszás-oktatók Első Országos Egyesületét. Több mint két évtizeden keresztül tanította a Testnevelési Egyetem hallgatóinak a csecsemő- és kisdedúszás alapjait.

1998-2002 között önkormányzati képviselőként is a kerület egészségügyéért dolgozott. Szerény, nagy műveltségű, áldozatkész embert ismertünk benne, akinek mindene a hivatása volt. Mosolygós, melegszívű lényét betegei, tanítványai, barátai, ismerősei nagyon fogják hiányolni.

Elhunyt dr. Gömöry Géza, a kerület díszpolgára