Ugrás a tartalomra

Elkészült Budafok-Tétény Klímastratégia jóváhagyási tervezete

2021. szeptember 21. kedd
A KEHOP-1.2.1-18-2018-00018 azonosítószámú „Változz a jövődért, változz a kerületért” című projekt keretében megalkotott klímastratégia egyik legfontosabb célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése a kerületben.
Elkészült Budafok-Tétény Klímastratégia jóváhagyási tervezete

Ahhoz, hogy ez nyomon követhető legyen, a klímastratégia bemutatja a kerület jelenlegi környezeti adottságait, valamint azt, hogy az éghajlatváltozás milyen kihívások elé állítja az itt élőket. A már bekövetkezett, vagy várhatóan bekövetkező változásokhoz való lehető leghatékonyabb alkalmazkodás a természeti és az épített környezet, valamint a társadalom oldaláról egyaránt szükséges lesz. A stratégia céljai egyrészről a helyi életminőség emelését segítik hosszú távon, másrészről jól illeszkednek a magasabb szintű (fővárosi, országos, európai uniós) klímavédelmi célokhoz is.

A Responsum Kft. által interjúkkal, civil szervezetek, szakirodák bevonásával, valamint egy játéksorozat kapcsán lakossági kérdőív eredményeinek feldolgozásával készített közel 100 oldalas dokumentum 2021. szeptember 21-től érhető el ezen a linken, önkormányzatunk honlapján. A tajepiteszet@bp22.hu e-mail címen várjuk kérdéseiket, észrevételeiket október 20-ig.

A klímastratégia mottója: „Budafok-Tétény 2030-ig olyan kerületté kíván fejlődni, amely a fekvéséből és a történelméből eredő előnyeit kihasználja, miközben megőrzi kisvárosias jellegét, segíti a helyi kötődés erősödését, különös figyelemmel fordul a természeti értékek védelme és fejlesztése felé, biztosítja lakóinak az egészséges lakó- és munkakörnyezetet, csökkenti a közlekedés által okozott terhelést, valamint innovatív módszerek segítségével csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, növeli az energiahatékonyságot.”

A Budafok-Tétényt érintő éghajlat-változási problémák közül a legjelentősebbek a hőség okozta egészségügyi problémák megjelenése, valamint az egyre gyakrabban kialakuló villámárvizek általi károk és kockázatok. Ez utóbbi leginkább a kerület természeti, épített, illetve turisztikai értékeire jelent kiemelt veszélyt, baleseti kockázatot.

Annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a dokumentumban kitűzött célokat, a kerületi klímastratégia elkészítésével párhuzamosan az önkormányzat szemléletformáló akciókat, környezettudatosságot erősítő gyermekprogramokat, családi napokat és workshopokat is megvalósít.

A dokumentum által felvázolt feladatok megvalósításával Budafok-Tétény kerülete képes lesz a változó klimatikus körülményekből eredő kihívások megválaszolására és az üvegházhatású gázok kibocsátásának további csökkentésére.

Elkészült Budafok-Tétény Klímastratégia jóváhagyási tervezete

Fotó: pixabay.com