Ugrás a tartalomra

Elkészült utak, járdák és parkolók

2016. április 20. szerda
Közel ötvenmillió forintot költ az önkormányzat a tél miatt kialakult kátyúk kijavítására. Már mobilon is jelenthetjük az úthibákat
Elkészült utak, járdák és parkolók

Több úthibát is sikerült kijavítani az önkormányzat jóvoltából az elmúlt időszakban. Elkészültek a Bíbic utcában és a Bartók Béla úton a buszmegállók, amelyek költsége több mint kétmillió forint volt. A Lókos utcában a térkő burkolatú járda közel hárommillió forintba került. Április 19-én három utcában fejeződtek be a munkálatok. Az Anna utcában parkolót, a Kiránduló utcában járdát, a Dózsa György úton szintén parkolót adtak át. A szakemberek itt megoldották a zárt rendszerű csapadékvíz elvezetését, és a parkolónak hála, az orvosi rendelő, valamint a gyógyszertár is könnyebben megközelíthető lett. Április végén elkészül a Háros utcai járda is a Hűség utca és a Fenyőpinty utca között. Az új utak építése mellett a régiek rendbetételére is sokat költött a kerület. Január óta már több mint 250 négyzetméternyi felületen szüntették meg a kátyúkat Budafok-Tétényben. A kialakult úthibákat folyamatosan figyelik az útellenőrök, a közterület-felügyelők, sokszor pedig lakossági bejelentés alapján kezdik meg a javítási munkálatokat.  A tavalyi költségvetésből 40 millió, míg az ideiből 47,5 millió forintot fordít az önkormányzat az úthibák kijavítására, amik elsősorban a téli időjárás miatt alakultak ki. Továbbra is várják a lakosság észrevételeit a 482-1033-as telefonszámon, de hamarosan mobilon is jelenthetjük az úthibákat és az egyéb közterületi problémákat. Ezt a Budafok-Tétény mobilalkalmazással tehetjük meg, amely próbaüzemmel indul április 20­-án. A hivatali munkát támogató informatikai fejlesztések első lépéseként már tavaly megkezdődtek a Budafok­Tétény mobil app fejlesztésének előkészületei. Az alkalmazás célja az állampolgárok bevonása a kerületi közterületek gondozásába. A programnak köszönhetően könnyebbé és gyorsabbá válnak a lakossági bejelentések, a bejelentett probléma megoldásának alakulásáról pedig folyamatos tájékoztatást küld az applikáció.

Könnyebb lesz a hivatali ügyintézés is a kerületben. Budafok-Tétényben ugyanis április elején megnyílt a második kormányablak is. A Campona bevásárlóközpont után most a Kossuth Lajos utcában található Promontor Udvar Üzletházban, a régi okmányiroda helyén intézhetik ügyeiket az emberek sokkal gyorsabban és szélesebb körben. A kormányablakokban egy helyen több mint 1100 különböző típusú ügyben járhatnak el. A személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézés mellett többek között olyan ügyekben is eljárhatnak az ide betérők, mint a taj-kártya vagy az európai egészségbiztosítási kártya kiállítása vagy a különböző családtámogatások igénylése.


Mobilon is jelenthetjük a közterületi hibákat

Próbaüzemmel indul a Budafok-Tétény mobilalkalmazás

A hivatali munkát támogató informatikai fejlesztések első lépéseként már tavaly megkezdődtek a Budafok-Tétény okostelefonos alkalmazás fejlesztésének előkészületei. Az alkalmazás célja az állampolgárok bevonása a kerületi közterületek gondozásába. A programnak köszönhetően könnyebbé és gyorsabbá válnak a lakossági bejelentések, a bejelentett probléma megoldásának alakulásáról pedig folyamatos tájékoztatást küld az applikáció.

Elkészült utak, járdák és parkolók

Budafok-Tétény mobilalkalmazásával a kerületi lakosok könnyedén bejelenthetik a közterületen tapasztalható hibákat, ezzel is segítve a szép városkép megtartását. A bejelentés egyenesen a polgármesteri hivatal illetékes irodájára fut be, és a felhasználók végig nyomon követhetik ügyük alakulását. A megoldott bejelentések mindenki által látható módon nyomon követhetők az alkalmazáson belül. Az alkalmazás használatához és a bejelentéshez nem szükséges regisztráció, az irányítószámok szerinti, kerületi tájékoztatók fogadására viszont csak a regisztrált felhasználók jogosultak.

Az alkalmazás csak közterületen található hibák bejelentésére szolgál. Amennyiben egy bejelentett hiba nem kerületi hatáskörbe tartozik, úgy a hibákról szóló bejelentést továbbítják az illetékes szervekhez. A bejelentő ezt követően értesítést kap az ügyének intézéséről.

A bejelenthető hibák a következők: úthiba, rongált jelzőtábla, közvilágítás, járdahiba, hulladékprobléma, rongált eszköz, csatorna, vízelvezető-probléma, elhagyott autó, parlagfű, egyéb gyomok, balesetveszélyes fa a közterületen.

A bejelentésnél a hiba címe megadható kézzel, megjelölhető térképen, illetve a telefon GPS-ét használva akár egy gombnyomással is rögzíthető a probléma helye. Bejelentéshez képet és leírást is lehet – és érdemes is – csatolni, mivel ez megkönnyíti az ügyintézők számára a hiba azonosítását.

Az alkalmazásban megtalálhatók továbbá a legfrissebb hírek a kerületi építkezésekről, felújításokról, esetleges útlezárásokról, így használatával mindig naprakész lehet a mobilozó. Az app hasznos információkat nyújt a hivatalos ügyek intézéséhez is. Az alkalmazás működéséhez aktív internetkapcsolat szükséges. Az alkalmazással kapcsolatos bővebb információk, valamint a bejelenthető hibatípusok részletes leírása a Budafokteteny.hu weboldalon lesz elérhető az erre kialakított aloldalon.

Az alkalmazás április 20-tól letölthető iOS-re és Androidra, az App Store-ból, valamint a Play áruházból. Android esetében a 4.0.3 és az újabb verzióval rendelkező telefonokon, iOS esetében pedig a 8.0 és az újabb verzióval rendelkező telefonokra telepíthető az alkalmazás. (VH)