Ugrás a tartalomra

Élőben jobbak, mint merevlemezről

2018. október 04. csütörtök
Sajátos kultúrmissziót folytat a kőbányai Amberjack zenekar
Élőben jobbak, mint merevlemezről

Esővel átitatott, remek koncertet adott a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a tavalyi Pincejárat tehetségkutató verseny különdíjasa, az Amberjack zenekar. A frontember, Láng Vince az ország legjobb hangstúdiójában dolgozik, az Amberjackből nem tud megélni, de mániákusan hisz az élőzene varázsában.

– Mennyiben tekinthető kőbányainak a zenekar? A zeneiskolában alakult az Amberjack?
– Pontosan. A billentyűsünk kivételével mindegyikünk oda járt suliba, a Kőbányai Zenestúdióba. Felejthetetlen időszak volt, talán ez az egyetlen hely Budapesten, ahol könnyűzenét oktatnak. Ha így vesszük, akkor kis túlzással mondhatjuk, hogy kőbányai zenekar vagyunk.
– Négy éve vannak a pályán. Meg lehet élni manapság a zenélésből?
– Nagyon keveseknek adatik meg, hogy élő, igényes zenét játsszanak, s ebből meg is tudjanak élni. Nekem is van más munkám, a megélhetésemet valahogy biztosítanom kell. Az ország legmodernebb zenestúdiójában, a Supersize Recordingnál dolgozom. A zenekar többi tagja is dolgozik főállásban.
– Tavaly a Pincejárat Borváros különdíját nyerték meg. Azóta több magyar formáció, például a Supernem előtt játszottak előzenekarként, megismerte a nevüket a szakma, barátságot kötöttek Vikidál Gyulával. Mozgalmas időszak van a zenekar mögött…
– Vikidál Gyulával rengeteget beszélgettünk, elmesélte, milyen volt annak idején egy oroszországi turné… Örülünk, ha játszhatunk. Minél többet vagyunk színpadon, annál jobb. Sajnos azt tapasztalom, hogy az általunk képviselt stílusirányzat kicsit alulreprezentált, a mainstream inkább a könnyebben előállítható popzenét részesíti előnyben. Lehet, hogy a világot nem tudjuk megváltoztatni, de felvállalhatjuk a számunkra fontos zenei értéteket, egyfajta kultúrmissziót folytatunk. Kiállunk az élőzene mellett, mert ez megismételhetetlen, az összes hibájával együtt sokkal izgalmasabb, őszintébb megnyilvánulás, mintha pendrive-ról vagy merevlemezről hallgatnánk zenét.
– Mit terveznek a jövőre? Tavaly jelentkeztek legutóbb lemezzel, lesz valami hasonló nagy dobás 2019-ben?
– Persze, már a következő lemezen dolgozunk, egy dalt el is játszottunk a budafoki közönségnek. De tervezünk új videoklipet is, most erre gyűjtünk. Erre is. (VH)