Ugrás a tartalomra

Első osztályú focistáit köszöntötte a kerület

2020. június 05. péntek
A BMTE számára immár a határ a csillagos ég
Első osztályú focistáit köszöntötte a kerület

Budapest XXII. kerületében, a Városházán köszöntötték múlt kedden a Budafoki MTE labdarúgócsapatát, amely 74 év után jutott fel az élvonalba. A meghitt hangulatú ünnepségen a csapat játékosain és vezetőin kívül az elmúlt öt évben a klubnál dolgozó edzők közül megjelent Prukner László – aki az NB III-ból felvitte az NB II-be az együttest, és a Videoton legyőzésével a Magyar Kupa elődöntőjébe eljuttatta a piros-feketéket –, Tóth Bálint és Dajka László, s természetesen az élvonalba kerülés kovácsa, Csizmadia Csaba, a jelenlegi vezetőedző is.

Az ünnepséget egybekötötték egy stratégiai megállapodás aláírásával, amely új dimenzióba helyezheti a futballklubot, s megalapozhatja a BMTE tartós élvonalbeli tagságát. Bevezetőjében Karsay Ferenc polgármester méltatta annak a stratégiai megállapodásnak a jelentőségét, amit ebből az alkalomból kötött a klub és az önkormányzat.

Stratégiai megállapodás sorakoztatja fel a helyi vállalkozókat

„Nem egy egyszerű megállapodást írunk most alá, egyszersmind a csapat NB I-be jutását ünnepeljük, amire 74 éve nem volt példa – fogalmazott a polgármester. – Önkormányzatunk az évek során már több mint ötven stratégiai megállapodást kötött kerületi vállalkozásokkal, civil szervezetekkel, amelyek arról szólnak, hogy segíteni fogjuk egymást, mindenben állunk egymás rendelkezésére. Ez formális dolog, ugyanakkor egy szimpla jogi megállapodásnál sokkal mélyebb tartalommal bír. Már nem élnek a tanúi annak, amikor a budafoki szőlőművelők, iparosok a múlt század tízes éveiben a szőlőhegyen kialakított hepehupás pályán milyen lelkesedéssel rúgták a labdát. Nos, ez az egykori hepehupás pálya ma a BMTE stadionja, ugyanazon a földdarabon, ahol 108 éve megalakult a klub. Annak idején olyan történelmi budafoki családok sarjai rúgták a labdát azon a pályán, mint Dörflinger, Prim, Borhy, Helinger, Kőnigh, Windheim. Aki ismerős a kerületben, az tudja, hogy ezek a családok évszázadok, Mária Terézia kora óta itt élnek Budafokon, és ma is találkozhatunk a leszármazottaikkal. Akár még a BMTE labdarúgócsapatában is. És most már dokumentumba foglaljuk az önkormányzat és a klub együttműködését, úgyhogy már le sem tudnánk tagadni, hogy összetartozunk. És 2020 tavaszán az élvonalba jutással ez a közösség új dimenzióba került. Egy egész település lehet büszke ezekre a labdarúgókra, és remélhetőleg a helyi lakosok egyre nagyobb számban látogatnak ki majd az NB I-es mérkőzésekre, ahogy annak idején, a hetvenes évek közepén is kilátogattak, akár ezerszámra, amikor a mostani tiszteletbeli elnök, Jakab János és társai az NB I-be jutásért küzdöttek – akkor sikertelenül, de most a késői utódok bepótolták azt, ami akkor elmaradt.”

A határ a csillagos ég

A polgármester szavai után Németh Zsolt országgyűlési képviselő méltatta a BMTE sikerét:
„A közösségépítésben fontos szerepe van a sportnak, a kerület sportéletének ékköve pedig a futballcsapat” – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki szerint a kitartás volt a siker kulcsa. A politikus egyúttal – friss hírként – jelezte, hogy a két feljutó együttes – a másik az MTK – külön kormányzati támogatást kap.
„Amikor azon töprengtem, hogy mi az az egy szó, ami kifejezi a bennem kavargó érzelmeket, akkor rájöttem: a hála – mondta Németh Zsolt. – Először is hálásak vagyunk az egyéni teljesítményekért. Amit a játékosok, az edzők, a masszőrök beletettek ebbe az eredménybe. A tehetség természetesen nem másodlagos, de legalább annyira fontos volt a kitartás, hiszen nem egy pillanat alatt valósult meg a feljutás az NB I-be. Erre a kitartásra az NB I-ben is óriási szükség lesz. Ez a kitartás jellemezte a nagy elődöket – Zakariás Józsefet, Csordás Lajost, Sebes Gusztávot –, akik lélekben most is itt vannak velünk. Emlékezzünk Mészöly Kálmánra, Esterházy Mártonra, a fiatalabbak közül Lovrencsics Gergőre, a Fradi csapatkapitányára, aki maga is játszott Budafokon. És ne feledkezzünk meg Vizi Sándorról, a klub motorjáról, aki játékosként is a csapat oszlopa volt a hetvenes években. És mindenekelőtt Jakab Jánosra, a tiszteletbeli elnükünkre, aki ugyanakkor, amikor Vizi Sándor, a BMTE vezéregyénisége, gólkirálya volt, manapság meg – immár Jaksi bácsiként, ahogy a játékosok szólítják – a legújabb kori sikerek főszereplője. Meg kell említenem az egykori gárda olimpiai bajnok kiválóságát, Noskó Ernőt, aki a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán nem lehet most velünk. De ha nem is lehet itt, hetvenötödik születésnapja alkalmából levélben köszönti őt Orbán Viktor miniszterelnök és kerületünk is. Várjuk őt a lelátón immár az NB I-ben!”
Németh Zsolt felidézte, hogy az infrastruktúra fejlesztése óriási lendületet kapott, amikor Orbán Viktor részt vett 2012-ben a klub centenáriumi ünnepségén a Promontor utcai sportcsarnokban.
„Az eddigi 120 NB I-es bajnokcsapatból kilencvenkilenc budapesti volt, de mind a kilencvenkilenc pesti! – mutatott rá Németh Zsolt. – Budának jelen pillanatban a BMTE az egyetlen jelentős futballklubja. Húsz éve még itt volt a III. Kerületi TVE, de ma már mi vagyunk az egyetlen budai bástya, és bízom benne, hogy csodát fogunk tenni. Mert már az is csodaszámba ment, hogy egy negyedosztályú csapat pár év leforgása alatt, lépésről lépésre haladva felkerült az NB I-be! Mindez biztatást ad arra nézve, hogy reménykedjünk: a határ a BMTE számára a csillagos ég!”

Melbourne-ből üzent a tulajdonos

Bélteky Róbert tulajdonos Melbourne-ből levélben juttatta el üzenetét az ünneplő sokaságnak.
Felidézte, szerepvállalása úgy kezdődött, hogy hat éve, a Széchenyi Fürdőben beszélgetett Jakab Jánossal, a BMTE tiszteletbeli elnökével, és természetesen a labdarúgás volt a téma. Az ausztráliai magyar üzletember jelezte, hogy szívesen támogatna egy kis csapatot. Azóta a negyedosztályból feljutott a csapat az élvonalba, három éve pedig elődöntőt játszott a Magyar Kupában – úgyhogy a BMTE többé már nem kis csapat.
„Hat évvel ezelőtt, a közös történetünk kezdetén azt mondtam, ennek a klubnak újra az élvonalban a helye – írta a tulajdonos. – Az előttünk álló feladat nagyon nehéz volt, már-már lehetetlennek tűnt. De tudatosan haladva, megfontoltan, tudatosan építkezve leküzdöttük a nehézségeket. NB III-as csapatként Magyar Kupa-elődöntőt játszottunk, majd feljutottunk a másodosztályba, ahonnan aztán kétszer majdnem kiestünk... Voltunk fent, és voltunk lent. Volt, hogy elestünk, de mindannyiszor felálltunk a padlóról, és soha, egyetlen pillanatra sem adtuk fel. Hittünk az álmainkban, és abban a munkában, amit közösen elkezdtünk. Ez Budafok és a BMTE ereje. És ezért vagyunk most az NB I-ben. Megérdemelten, hiszen csak egyetlen csapat, az MTK gyűjtött nálunk több pontot a május közepén lezárt bajnokságban. Ausztráliában, ahol születtem, az ifjúsági válogatottságig vittem, majd később tulajdonosként bajnoki címet nyertünk a Melbourne Victory csapatával. Ezek mind-mind szép emlékek, de a futball legnagyobb ajándéka számomra ez a feljutás az NB I-be. Leírhatatlanul büszke vagyok a csapatomra. Sajnálom, hogy most nem ünnepelhetek veletek, de hálás szívvel gondolok arra, hogy részese lehetek ennek a csodálatos sikernek. Hajrá, Budafok!”

Megvan a licenc, de akad tennivaló bőven

Az ünnepségen emlékérmet vettek át a játékosok, a szakmai stáb tagja, a klubvezetők és támogatók is. Szép gesztusként meghívták a bankettre azokat az edzőket, akik Bélteky Róbert színre lépése óta dolgoztak a csapattal, és ilyenformán részesei voltak az élvonalba kerülésnek: Prukner Lászlót, Tóth Bálintot, Dajka Lászlót és Vitelki Zoltánt, akik közül egyedül utóbbi, a Debrecen trénere nem tudott eljönni.
Jakab János tiszteletbeli elnök lapunknak elmondta, hogy a Promontor utcai stadion nagyjából alkalmas NB I-es mérkőzések megtartására – afféle előlegezett bizalom formájában az MLSZ megadta az NB I-es licencet az egyesületnek –, de vannak olyan előírások, amelyeknek a teljesítése beruházást igényel. Fokozni kell a világítótestek fényerejét, továbbá a jelenlegi fenti lelátóval szemben, az öltözők oldalán is kell építeni egy pótlelátót, amivel a nézőtér befogadóképessége eléri a 2500-at. Ezt augusztusig fel kell építenünk. Továbbá egy NB I-es színvonalú pluszöltözőt is kell építeni, ami Vizi Sándor ügyvezető elnök vezetésével már el is kezdődött, túl vannak az alapozáson. Ezen kívül már csak technikai dolgok vannak hátra. Az építkezés anyagi fedezetét Bélteky Róbert tulajdonos és az állam közösen állja.
Jakab János még arról is beszélt, hogy már elkezdődtek a tárgyalások az esetleges erősítésekről, NB I-es játékosokkal nem beszéltek még, de NB II-es labdarúgót már igazoltak.
„Oláh Bálint kölcsönben volt nálunk, őt véglegesítettük, ez már erősítés. A csapat gerince megmarad, a feljutást kiharcolókkal kíséreljük meg a bennmaradást az NB I-ben” – osztotta meg lapunkkal a BMTE tiszteletbeli elnöke.

(Ch.Gáll András)