Ugrás a tartalomra

Emlékév a Bartók iskolában

2017. május 08. hétfő
Májusban különleges gálaműsorral ünneplik az intézmény 40. születésnapját
Emlékév a Bartók iskolában

Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Az ünnep első eseménye az intézményben megrendezett átfogó kiállítás megnyitója volt. Szojka Andreát, az iskola igazgatónőjét kérdeztük az iskola életének jelentősebb eseményeiről és a jubileumi év rendezvényeiről.

– A négy évtized alatt mik voltak a legmeghatározóbb események az iskola életében, melyek nagy része a kiállításon képekben, videókon megelevenedik a látogató előtt?

– Egy iskola életében a legfontosabb események mindig a közösséghez kapcsolódnak. Ha bárki visszagondol régi alma materére, akkor először az iskola épülete, az iskolai ünnepélyek, a ballagások, a nyári táborok és az egyes órák hangulata jut az eszébe. De iskola nincs pedagógusok nélkül. Megható látni, hogy az iskolatörténeti kiállításra visszalátogató régi diákjaink megkönnyezik egykori kedves tanítójukat, tanárukat. Nekünk, tanároknak ezeken az eseményeken kívül az oktatásban bekövetkezett változások a legmeghatározóbbak. Iskolánk jelenlegi profiljának kialakítása 1981-ben kezdődött meg, ekkor vezettük be már harmadik osztálytól az angol nyelv oktatását. 1998 óta már az első évfolyamtól tanítjuk az angol nyelvet, 2011 szep-temberében pedig elindult a két tanítási nyelvű képzés iskolánkban.

– Az elmúlt negyven év alatt hány diák fordult meg az intézményben és hányan jöttek most újra vissza, hogy találkozhassanak egymással?

– Az elmúlt negyven év alatt 107 osztály hagyta el iskolánkat. Így a Bartók iskolában tanuló diákok száma meghaladja a háromezer főt. Nagy a Bartókosok családja! Közülük már sok osztály, évfolyam tartott a 40 éves jubileum kapcsán osztálytalálkozót, s a tanév végéig több öregdiák gyűlik még össze. Nekünk, pedagógusoknak nagy öröm az a lelkesedés, amikor volt diákjaink egy-egy számukra meghatározó eseményt megörökítő fényképpel érkeznek, hogy ezt még szeretnék hozzáadni a kiállításhoz.

– A 2016–2017-es tanév utolsó nagy eseménye mi lesz?

– Május 26-án bemutatkozik a Bartók gálaműsor. Ezt természetesen szintén a 40. évforduló jegyében rendezzük meg, hiszen a műsorszámokban korábbi tanítványok, azóta neves művészekké vált egykori diákjaink is fellépnek. A meglepetés érdekében neveket még nem szeretnék elárulni, de érdemes lesz eljönni a műsorra. Ez lesz a 18. gála, ezért a mottónk az, hogy „Nagykorúak lettünk”. Ez is egyfajta jubileum, még akkor is, ha nem kerek szám, a jubileumi évhez kapcsolható. A gálán többször is megelevenedik majd az iskola története. Az iskolai díjakat (az Univerzum díjat, az Irodalmi díjat, a Matematika tudora díjat) szintén a gálán, ünnepélyes keretek között adjuk át. Az elismerések mindegyike a régebben az iskolában tanító és fiatalon elhunyt néhai pedagógusok emlékét őrzi.

(Viszkocsil Dóra)