Ugrás a tartalomra

Erdély-járó kulturális körutak, Kárpátalja és Pozsony

2017. augusztus 22. kedd
Szabó Gyula-díjjal tüntették ki Gadácsi Péterné Winczheim Katalint
Erdély-járó kulturális körutak, Kárpátalja és Pozsony

Erdély-járó kulturális körutak, Kárpátalja és Pozsony

Csoportjával a hét elején ismét egyhetes körútra indult a Kerület napján Szabó Gyula-díjjal kitüntetett Gadácsi Péterné Winczheim Katalin, aki akkor értesült a kerületi elismerésről, amikor egy busznyi emberrel hazaérkezett Kárpátaljáról. A tősgyökeres budafoki hölgy elmesélte lapunknak, hogy első útját tizenhét évvel ezelőtt barátai kérésére szervezte meg Máriacellbe, ahová azután minden évben visszajártak. Néhány utazás után azonban a résztvevők részéről új úti cél merült fel: Erdély. Ettől kezdve Csíksomlyóra is szervezett utazásokat, ahová azok az emberek jelentkeztek, akik pünkösd liturgiáját szerették volna látni.

– A búcsú, ahogy mi annak idején Hantzmann atyától is megtanultuk, nem csak a másfél órás mise. Maga az ünnep ennél sokkal több: a keresztalják fogadása, a misék, az, amikor az ember kint tölti az éjszakát a nyeregben a csángókkal együtt várva a napfelkeltét, és másnap, amikor a keresztalják elköszönnek a somlyói Máriától, szól a harang, a zászlók pedig háromszor meghajolnak a templom felé. Ezt végig kell élni – avatott be a pünkösdi utazás szépségébe Winczheim Katalin, aki Erdély más és más területeit is bejárta csoportjaival.

Elmondta, hogy ma már alig akad olyan hely, ahol meg ne fordultak volna, eddig közel harminc utat szervezett meg Románia magyarlakta vidékeire. Számára nagyon kedves Székelyföld, azon belül is Székelyvarsány, ahol „megízlelhető” Uz Bence csodaszép tanyavilága.

– Oda például rendszeresen visszajárunk. Az utazók körében a település málnaszüreti fesztiválja is nagyon népszerű, ahol szintén többször eltöltöttünk már néhány napot – emelte ki egyik legkedvesebb úti célját a kitüntetett, aki augusztus elejére a „Négy ország egy nemzet” kapcsán Magyarország–Horvátország–Szerbia–Erdély útvonalra szervezett utazást.

Kérdésünkre válaszolva elmondta: húsz éven át az IBUSZ-nál dolgozott, így az utazások szervezése, csoportok összeállítása és az idegenvezetés már a kezdetekkor sem állt távol tőle. Örült a díjnak, de soha nem gondolt arra, hogy az utak szervezéséért, az előadók meghívásáért neki valamiféle elismerés járna. Úgy gondolja, hogy addig folytatja ezt az önként vállalt munkát, amíg van erre érdeklődés, bírja erővel, energiával, és örömét leli benne.

(Tamás Angéla)


Nyitókép: Karsay Ferenc polgármester, Szabolcs Attila országgyűlési képviselő Szabóné Madarász Pálma és Gadácsi Péterné Winczheim Katalin a díjátadón :: Fotó: Kocsis Zoltán