Ugrás a tartalomra

Éremeső az EYOF-on és Marseille-ben

2017. augusztus 11. péntek
Zombori Gábor és Galyassy Szilárd és Böhm Sebestyén tovább öregbítette a Budafóka Sportegyesület hírnevét
Éremeső az EYOF-on és Marseille-ben

Kiemelkedően szerepeltek a Budafóka SE úszói a múlt héten befejeződött győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Zombori Gábor, Galyassy Szilárd és Böhm Sebestyén egy arany-, egy ezüst-, egy bronzérmet, továbbá egy negyedik és egy ötödik helyezést szerzett. A győzelem Zombori nevéhez fűződik a 200 méteres hátúszásban 2:02.17 perces idővel, ugyanő 100 méter háton 56,38 másodperccel második lett, mag a harmadik érem, egy bronz Galyassy Szilárd érdeme, aki az 1500 méter gyorson 15:42,04 perces idővel lett harmadik! A negyedik és az ötödik helyezés pedig Böhm „Sebi” eredménye a két mellúszó számban.

Éremeső az EYOF-on és Marseille-ben Zombori Gabi sikereiről videointerjú-ban nyilatkozott. Mint elmondta, el sem akarta hinni, hogy győzött, nagyon boldog az aranyéremmel (az interjú megtekinthető a budafoktetetny.hu oldalon). Most idézzük Gellért Gábor, a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya véleményét – merthogy Galyassy Szilárd vasárnap a marseille-i kikötő 24 fokos vizében megnyerte a 14-15 évesek korosztályában a 10 km-es versenyt 55:14,50 perces idővel, és Európa-bajnok lett!

– Szilárd fantasztikus adottságokkal rendelkező 15 éves úszó, aki Bajáról indult, Pass Ferenc keze alól, majd megjárta Kiskunhalast, a Vasast, az UTE-t, s végül a Budafókában talált otthonra, Horváth Tamás edző szányai alatt. A marseille-i győzelme után a végsőkig elcsigázva szállt ki a vízből, azzal a ritka tulajdonsággal rendelkezik, hogy legutolsó erőtartalék-morzsáit is képes mozgósítani a győzelem érdekében. Élete első tengeri versenyén mindjárt győzött, idén kezdett el foglalkozni a nyílt vízi úszással. Ahhoz a generációhoz tartozik, amely már párhuzamosan műveli a medencés és a tengeri, tavi úszást, ugyanis ma már az utóbbiban is szükséges az a sebesség, amit csak medencés versenyeken lehet megszerezni – mondta Szilárdról Gellért Gábor.

Horváth Tamás, Szilárd budafoki edzője tavaly január óta foglalkozik a nehezen barátkozó, magának való sráccal, aki azonban kinyílt az új környezetben. „Egyelőre nem tudom eldönteni, a medencés vagy a nyílt vízi úszásban rejlik-e Szilárd jövője, majd az idő eldönti. Egyelőre párhuzamosan műveli mindkettőt” – mondta Horváth.

A fiatal budafoki műhely tízéves pazar teljesítményének legszebb bizonyítéka, elismerése, hogy a szegedi illetőségű Gellért Gábor az elmúlt időszakban több olyan fővárosi ismerősének is a Budafókát és konkrétan Horváth Tamást ajánlotta, aki úszni tanulni vitte volna gyermekét.
Így válik egy néhány éve alakult, sikert sikerre halmozó műhely a sportágon belül referenciává. (CH. Gáll András)