Ugrás a tartalomra

Erzsébet királynő és a divat

2017. augusztus 23. szerda
Sisi-babákból nyílt kiállítás a Nagytétényi Kastélyban
Erzsébet királynő és a divat

Erzsébet királynő és a divat

A nagytétényi kastélyban Liisi Valjus Sisi-babái várják az érdeklődőket az állandó bútorművészeti kiállítás, a Színekre hangolva, valamint a Precízió és luxus című időszaki tárlatok mellett.

Nem véletlen, hogy a különleges tárlat magyarországi bemutatójára 2017-ben kerül sor, hiszen ebben az évben kettős évfordulót ünneplünk: a Magyarországon oly népszerű Erzsébet, azaz Sisi 180 éve született, és 150 éve, hogy a budai Nagyboldogasszony-templomban magyar királynévá koronázták.

A finn iparművészt Ferenc József felesége ihlette alkotásra, így született meg az Erzsébet – Egy élet ruhákban elmesélve című kiállítás.

– Megkapó az az egységes jelleg, amely a babák testkialakítását és arcformálását jellemzi: leegyszerűsítő, mégis kecsességet és bájt kifejező, méltóságot érzékeltető. Hosszasan elmerülhetünk az öltözetek szépségében, igazi nosztalgiát válthatnak ki a nemes anyagokból, művészi díszítésekkel készült ruhák és kiegészítők, amelyek megnemesítik a női szépséget. Ez az öltözetsor divattörténeti tanulmánynak is felfogható – hangzott el dr. Györgyi Erzsébettől, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnökétől a kiállítás megnyitóján, ahol Petri Tuomi-Nikula, Finnország nagykövete is méltatta a művészt.

A kiállított babák szeptember tizedikéig emlékeztetik a látogatókat Wittelsbach Erzsébetre (Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach), Ausztria császárnéjára, Magyarország és Csehország királynéjára, Ferenc József feleségére, azaz Sisire.

(Tamás Angéla)


Nyitókép: Liisi Valjus babái a múzeumban :: Fotó:Hirschberg Judit