Ugrás a tartalomra

Európa-bajnok harcos a Kempelenben

2019. január 08. kedd
Értelmileg sérült gyerekekkel is foglalkozik Váradi Erzsébet, a 17 éves Ju-Jitsu Európa-bajnok
Európa-bajnok harcos a Kempelenben

Európa-bajnok harcos a Kempelenben Váradi Erzsébet, a Kempelen Farkas Gimnázium érettségi előtt álló tanulója október végén, a bolognai U18-as Ju Jitsu Európa-bajnokságon a 63 kg-os kategóriában aranyérmet szerzett, majd kerületünk büszkesége december elején az országos bajnokságon is győzött nemcsak a saját korosztályában, hanem a felnőttek között is.

Erzsébet rövid szabálymagyarázattal kezdte beszélgetésünket, amire azért kértem meg, mert nem biztos, hogy minden olvasónk otthonosan mozog e keleti küzdősport rejtelmeiben.

– Sportágunkban három rendszer létezik, a Fighting system, a Ne Waza system és a Duo system. Az elsőben ütéseket is beviszünk egymásnak, a második afféle földharc, emlékeztet részben a birkózásra, részben a dzsúdóra, a harmadik pedig páros formagyakorlat, mint a karatéban a kata. Én a Ne Wazában szereztem Európa-bajnoki címet, a döntőben egy lengyel lányt győztem le – mondta Erzsébet.

A földharc pontok alapján dől el, de gyakran idő előtt befejeződik a küzdelem, ha az egyik fél „kopogtat”, azaz föladja, megelőzendő a súlyos sérülést.

– A fináléban is kopogtatással győztem, ugyanis háromszögfojtást, majd karfeszítést alkalmaztam, s ellenfelemnek nem volt más választása, mint a feladás. A másik alternatíva csúnya lett volna, amire nem volt kíváncsi... – magyarázza az ifjú Európa-bajnok.

Erzsébet egyenes úton terelődött e kemény küzdősport felé, mivel három bátyja és egy öccse van, és bizony a családban olykor megküzdöttek a gyerekek a vezető szerepért.

– Tizennégy éves koromig úsztam a Budafókában, és szerettem is ezt az alapsportot, de közbejött egy sérülés, és mivel nem akartam alulmaradni a fivéreimmel folytatott csetepatékban, tizenöt évesen megismerkedtem a Ju Jitsuval a Borkő utcai Bakos Küzdősport Központban. Ez idő szerint Budaörsön, a ZR Team Budaörs klubban sportolok, Szekeres Ákos Európa-bajnok a mesterem. Európa-bajnoki győzelmem idején még fehér öves voltam, ami a legalacsonyabb fokozat, de időközben megkaptam a kék övet. Mondhatnám, a végcél a fekete öv, a legmagasabb fokozat, de nekem nem ez a célom, hanem a gyógyítás. Ugyanis segítőként értelmileg sérült gyerekekkel foglalkozom, kiváló terápia nekik a Ju Jitsu. Érettségi után az ELTE gyógypedagógiai karára készülök, s mellette edzői képesítést is szereznék.
Erzsébetnek persze vannak sportbeli céljai is, kijutna a jövő évi felnőtt Eb-re, Bukarestbe, a szentpétervári U21-es Eb-re, majd novemberben Abu Dzabiba, a felnőtt vb-re. (Ch. Gáll András)