Ugrás a tartalomra

„Ezeréves utazás” a Pincejáraton

2017. december 09. szombat
Honfoglalás kori ételeket is kóstolhattak a bor mellé a vendégek
„Ezeréves utazás” a Pincejáraton

„Ezeréves utazás” a Pincejáraton

Múltunk a jelenben címmel honfoglalás kori étkeket, italokat és szokásokat ismerhettek meg az érdeklődők a Záborszky Pincében, a Budafoki Pincejáraton. Révész József mesterszakács izgalmas és átfogó előadással készült a látogatók számára.

Öt részből állt Révész József mesterszakács ismeretterjesztő előadása a Budafoki Pincejáraton. A Záborszky Pincében a hallgatóság megismerhette részletesen a magyarság őstörténetét, majd azt is, hogy a honfoglalás körüli időkben milyen ételeket ettek az emberek. Mint megtudhattuk, leggyakrabban birkát, ló- és marhahúst fogyasztottak, amelyet aromás fűszerekkel – például kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal – készítettek el, minden esetben földön álló fémüstben, fával rakott tűz fölött. Honfoglalás kori étel a tarhó, vagyis a lepénykenyér, melyet forró kövön sütöttek meg. 

Az ősi étkek megismertetése után az 1600-as évektől a hamuba sült pogácsáig tekintette át Révész József az étkek kínálatát. Az egyórás ismeretterjesztő előadás után a pincejárat résztvevői meg is kóstolhatták az egyik régi ételt, a csomboros hosszúlevű áldost kölessel, hajdinával és csuróval. Desszertként keletlen kenyérkét is ehettek mézes erdei gyümölcsökkel és gyömbérrel. 

Sokan látogattak el a Magdolna Borklub és Rendezvényházba is, ahol Kolta Péter akusztikusgitár-estjét hallgathatták meg a finom borok kóstolgatása közben. A Borköltők Társasága Étterem most is izgalmas pincekvízzel készült, melyre 2-6 fős társaságok jelentkeztek. A finom ételek és borok mellett jó hangulatban és felszabadultan zajlott a játék. Az est győztesei négy Pincejárat-jegyet kaptak ajándékba. A Seybold-Garab Pincében is jó hangulat uralkodott, erre Pollák Miklós énekes-gitáros klasszikus popzenei előadása volt a garancia. Zenéből nem volt hiány a Katona Borházban sem, a borkóstoló közben a Zsemlye Veronika Trió adott koncertet. A Lics Pincében a Premontrei Női Kanonokrend és a Budapesten Élő Német Nyelvű Hölgyek Klubja rendezett jótékonysági karácsonyi vásárt rászorulók támogatására. (Viszkocsil Dóra)