Ugrás a tartalomra

Fáklyás megemlékezés 1848 tiszteletére - Videóval frissítve!

2019. március 19. kedd
Tavaszi fényhozó fáklyás emlékmenettel és ünnepélyes koszorúzással emlékezett a Klauzál Gábor Társaság az 1848-49-es szabadságharc és forradalom hőseire március 14-én Budatétényben.
Fáklyás megemlékezés 1848 tiszteletére - Videóval frissítve!

Klauzál Gábor villája előtt gyülekeztek a megemlékezők, majd indulás előtt meggyújtották a fáklyákat, amelyekkel végigsétáltak a budatétényi utcákon, egészen a Klauzál-szoborig. Útközben sokan csatlakoztak a megemlékezőkhöz, miközben Kossuth dalokat énekeltek a két kilométer hosszú útszakaszon. A szoborhoz érve Hódi Szabolcs, a társaság titkára köszöntötte az ünneplőket. A beszéd előtt Ambrus Károly tárogatón játszott katonanótákat, majd Kincses Katalin, a Klauzál Gábor Társaság tagja idézte fel a forradalom eseményeit és Klauzál szerepét a történésekben.

„A pesti forradalom során két eseményben is vezető szerepet játszott Klauzál Gábor. Pest város tanácsa megalakította a rend fenntartása érdekében Pest városi Rendre Ügyelő Választmányt, ismertebb nevén a Közcsendi Bizottmányt, melynek tagja volt Klauzál Gábor. Ő vezette a küldöttséget délután Budára, és ő tárgyalt a Helytartótanács tagjaival a 12 pont elfogadásáról. A Társalkodó című lapban Birányi Ákos így tudósított az eseményről: „Végre hazafiúi kötelességünknek tartjuk kijelenteni, miképp ez egész békés mozgalomnak egyik legfőbb vezér hőse Klauzál Gábor szeretett honfitársunk volt... utána következik érdemben Nyáry Pál.” (…) Klauzál Táncsics kiszabadításában is jelentős szerepet játszott. A fiatalok lendülete, tenni akarása szerencsésen találkozott a liberális nemesség politikai tapasztalataival. A józan megfontoltsággal gondolkodó Nyáry Pál, Rottenbiller Lipót, Klauzál Gábor a forradalom eseményeit úgy tudták befolyásolni, hogy az atrocitások nélkül zajlott le. A mai fiatalok és idősebbek is követendő példaként értékelhetik a forradalmárok józan gondolkodását.” A Batthyány-kormány tagjait, köztük a társaság névadóját így méltatta: „Életútjuk, tevékenységük, a magyar hazáért hozott áldozataik, alkotásaik önzetlenségük, nagyszerű tudásuk és jellemük a mai modern társadalomban élőknek is követendő példaként szolgálhat. Kívánom, hogy a XXI. században is találjunk olyan közéleti embereket, akik tetteikkel és szellemi alkotásaikkal méltó utódai a XIX. századi elődöknek.”

Az ünnepség végén a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit Klauzál Gábor szobra előtt. Elsőként a társaság tagjai majd Karsay Ferenc polgármester, a civil szervezetek és a megemlékezők.

(Viszkocsil Dóra)

Nyitókép: Horváth Tamás