Ugrás a tartalomra

Fejlődő közösségi terek a plébánián

2018. május 02. szerda
A Baross Gábor-telepi Plébánián a közösségek száma és azok létszáma is folyamatosan növekszik. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásának köszönhetően most megújultak a plébánia közösségi terei.
Fejlődő közösségi terek a plébánián

A közösségi élet működéséhez infrastruktúrára és eszközökre is szükség van, ami folyamatos fejlesztést, beruházást igényel.

A szabadban tartott közösségi összejövetelek akkor lehetnek megfelelőek, ha az eső és a tűző nap elleni védelmet egyformán biztosítjuk, a megfelelő szabadtéri tereket kiépítjük.

A tervezett beruházások finanszírozására Egyházközségünk 2017-ben pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt „Szükséges egyházi felújítási, építési beruházások" EGYH-EOR-18 sz. támogatásra.

A benyújtott kérelem alapján az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 14 millió Ft támogatást ítélt meg a Baross Gábor-telepi Plébánia elképzeléseinek megvalósításához, a plébánia régi, elhanyagolt kertjének közösségi térré történő átépítéséhez.

A közösségi terek tervezésekor a kertet részekre osztottuk úgy, hogy a kert egy-egy része egy-egy korosztály közösségét szolgálja. Az egyik térben kis játszóteret alakítottunk ki hintákkal, csúszdával, homokozóval a 3 évesnél fiatalabb piciknek, a másik szegletben tűzrakó helyet építettünk a cserkész őrsöknek, ifi közösségeknek, a következő helyen fedett sporttér épült az óvodás és iskolásoknak, például a ruhaosztásnak, egyéb közösségi alkalmaknak.

A kitett padok, beszélgető sarkok szabadtéri közösségi összejövetelek tartását teszik lehetővé mindegyik korosztálynak.

A fedett sport és közösségi tér eső és nap ellen védve biztosítja, hogy a picik csoportja nyáron is találkozhasson, a szociális ruha és ételosztás fedett téren gyakrabban megvalósulhasson, a cserkészek és a többi közösség a szabadban tartózkodhasson, az egyházközség rendezvényeket tarthasson, becsléseink szerint 200-250 embert kiszolgálva.

A projektet két nagy részre osztottuk: 2017-ben a kertépítési munkálatokat, 2018 tavaszán a sporttér kialakítását végeztük el.

Készítette a Baross Gábor-telepi Egyházközség

Fejlődő közösségi terek a plébánián