Ugrás a tartalomra

Felajánlás az ellehetetlenített kulturális intézményeknek

2021. február 24. szerda
A polgármester befogadná a kerületbe a világhírű 100 Tagú Cigányzenekart
Felajánlás az ellehetetlenített kulturális intézményeknek

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere befogadná a Heti TV-t és a 100 Tagú Cigányzenekart, ehhez kéri a kerület képviselőinek támogatását. A polgármester a sajtóban megjelent hírekből értesült, hogy a Heti TV és a 100 Tagú Cigányzenekar szinte egyszerre vesztették el a működésükhöz szükséges helyiségeket. Úgy gondolja, hogy kötelessége felajánlást tenni a két, általa nagyra becsült csapatnak, ezért a hétvégén egy-egy levélben fogalmazta meg szándékát, amelyet Breuer Péternek, a Heti TV tulajdonosának és Beke Farkas Nándornak, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének címzett. Leveleiben Karsay Ferenc arról érdeklődött a két vezetőtől, hogy a kerület milyen ideiglenes, vagy akár hosszú távú megoldással tudná segíteni a fennmaradását a szervezeteiknek, amelyek Budapest kultúrájának meghatározó részét képezik.

Ezzel együtt a kerületi képviselő-testületet is kérte, támogassák elhatározását és küldjék el meglátásaikat, javaslataikat a felajánlható megoldásokkal összefüggésben.
Karsay Ferenc a Heti TV-vel kapcsolatban elmondta: Budafok-Tétényben a zsidó kultúrának nagy múltja van. Ennek bizonyítékául emelte ki, hogy Nagytétényben van az ország egyik legrégebbi, 250 éves zsidó temetője, illetve, hogy a kerület szintén 250 éves zsinagógája ma már könyvtárként, de a zsidó kultúrát továbbra is szolgálva működik.

„Kerületünk mindig híres volt arról, hogy jól működött az együttélés a különböző népcsoportok és vallási felekezetek között. Így különösen nagy veszteség volt, amikor a XX. század közepén két jelentős csoport szenvedett gyógyíthatatlan veszteséget: a háború alatt elhurcolt zsidóság és a háború után kitelepített svábok.”

Hozzátette, hogy Budafok-Tétényben helye van a másképp gondolkodó médiumoknak is, jó példa erre az, hogy az RTL klub is a kerületben működik.

Karsay Ferenc befogadná ugyanakkor a 100 Tagú Cigányzenekart is.

Mint elmondta: „A zenekar Magyar Örökség és Hungarikum díjas együttes, amely egyedülálló értéke a magyar kulturális életnek. Megszűnése esetén örökre elveszhet a népi cigánymuzsika életben tartásának legfontosabb színtere. Olyan technikai tudást és népzenei szemléletet tanulhatnak tőlük az új zenészgenerációk, melyek elsajátítására máshol nincs lehetőség.”

Budafok-Tétény a művészeti oktatás egyik fellegvára. Itt működik a Magyar Örökség díjas és nemzetközileg elismert Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, illetve rendszeres helyszíne a cigány származású zongoraművészről, Cziffra Györgyről elnevezett művészeti fesztiválnak is. Cziffra György pedig a 100 Tagú Cigányzenekar örökös tiszteletbeli elnöke. A polgármester arra kérte a képviselő-testületet, hogy 2021. február 23-án 16 óráig ismertessék elvi álláspontjukat és javaslataikat, mert nem kíván egymaga végleges döntést hozni ezen ügyekben. Breuer Péter azóta jelezte, hogy köszöni a felajánlást, de ha van rá mód, maradna abban a városrészben, ahol a Heti TV eddig működött. A 100 Tagú Cigányzenekarral a napokban kezdődnek tárgyalások a befogadásról. A székhelyét méltatlanul elvesztő, világhírű zenekar megsegítésére irányuló szándék első jeleként a Klauzál Ház lehetőséget adott a muzsikusok hangszereinek elhelyezésére, megfelelő tárolására. (VH)

Felajánlás az ellehetetlenített kulturális intézményeknek