Ugrás a tartalomra

Felemelt szívvel

2017. november 16. csütörtök
Sokszínű hangszeres összeállítás öt helyszínen
Felemelt szívvel

Felemelt szívvel

A Sursum Corda nyáresti hangversenysorozat két kamarakoncertjét, melyeknek a nagytétényi Nagyboldogasszony-plébániatemplom és a Vojnovich–Huszár-villa szolgált helyszínéül, Szabó Marcell zongoraestje követte szeptember 9-én a Cziffra Központban, ahol Prokofjev, Debussy és Chopin műveit hallgathattuk meg a művész tolmácsolásában. A zenei program összeállítása is mutatja, hogy a Junior Prima-díjas zongorista tervei között az orosz és francia zene széles körű ismertetése is szerepel. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola egykori növendéke (tanára: Batke Márta) az eddig elért, jelentős nemzetközi sikerei mellett koncertezett már Bécsben, Madridban, Hamburgban, Brüsszelben, Luxembourgban, Nagoyában, a Krím-félszigeten és természetesen lakóhelyén, Budafok-Tétényben is.

A budafoki evangélikus templomban két ifjú művész, az idén tavasszal diplomát szerző Illés Adrienn (csembaló) és a tavaly diplomázott Kriesch Barbara (hárfa) hangversenyén vehettünk részt szeptember 23-án. A kitűnő előadóművészek, a különleges, ritka hangszerek és az azokon felcsendülő dallamok – D. Scarlatti, Händel, D’Anglebert és Bach muzsikája – elvarázsolták a hallgatóságot.

A Stúdió Liszt Kft. által szervezett és Karsay Ferenc polgármester védnökségével megvalósult zenei fesztivál ötödik és egyben utolsó nyáresti programját Kodály Zoltán emlékének szentelték. A Budatétényi Szent István-templomban Udvarnoky László OSPPE a zeneszerző és zenetudós lelki üdvéért, halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából szentmisét mutatott be szeptember 30-án, amelyen a mester Missa brevis című műve is felcsendült. Ezt követően az Ars Nova Sacra Énekegyüttes és Sirák Péter orgonaművész hangversenyét élvezhette a közönség.

A műsorban Kodály Ének Szent István királyhoz és Adventi ének című művei mellett elhangzott három Liszt-szerzemény, az Ave Maria I (1852), az Ave Maria II (1869) és a Nun danket alle Gott korálfeldolgozás, valamint Schein, Schütz, Rore és Gallus egy-egy műve is. (Tamás Angéla)