Ugrás a tartalomra

Feltöltődés a borfesztiválon

2015. szeptember 08. kedd
Az idei 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál még a tavalyi programkavalkádot is felül múlta. A fellépők színes kínálata mellett új helyszínekkel is gazdagodott a fesztivál.
Feltöltődés a borfesztiválon

Bár a szombati megnyitón csak a legelszántabbak jelentek meg, a szakadó eső miatt, de így is megtelt a Savoyai Jenő tér. A Budafoki Fúvós Egylet mellett csodaszép látvány volt a Bonnból érkezett száz főt számláló katonai táncos zenekar. Korabeli ruházatuk mindenkit ámulatba ejtett. A köszöntők és a szőlőáldás után már az eső is elállt, így a díszes menet zavartalanul mehetett végig a Kossuth Lajos utcán, melyhez rengetegen csatlakoztak.

A hivatalos megnyitó után elkezdődtek a koncertek is: a három színpadra folyamatosan érkeztek a fellépők, mindenki megtalálhatta a számára legkedveltebb zenei műfajt. Volt jazz, világzene és számos gyermekeknek szóló előadás. A szombati napon inkább a délutáni órákban érkeztek a családok, akik nagyon örültek a kibővített programlehetőségeknek.

Idén először a Magdolna utca is főszerepet kapott a fesztiválon: nemcsak azért, mert Művész utcává alakult két napra – ahol a kerületben alkotó és élő művészek alkotásit és hitvallását ismerhették meg az érdeklődök – hanem azért is, mert a gyerekek a nyáron felújított Kossuth Lajos Iskola udvarán próbálhattak ki ügyességi és kézműves játékokat. Nagy népszerűségnek örvendett a száz éves játékokat felvonultató polgári játszótér, ahol a nagyszülők mutathatták meg az unokáiknak, hogy mivel játszottak ők gyermekkorukban. A Művész utcában a gyerekek is alkothattak a Nádasdy Művészeti Iskola tanárainak segítségével. Amíg a kicsik különféle technikákat sajátíthattak el, addig a felnőttek megtekinthették a nyitott műteremben hogy készül egy portré.

Hatalmas nyüzsgés volt a Szőlőskert sátorban is, amit a Budafoki Református Egyházközség töltött meg tartalommal. A szomszédos téren népi fajátékokkal játszottak a gyerekek. A folyamatosan közlekedő nosztalgia járatot soha nem lehetett üresen látni. A látogatok ennek segítségével jutottak el a pincékhez, melyekben óránként indultak pinceséták.

A Donszky Árpád utcáig elsétálók is újdonságokkal találkozhattak. A Civil szigeten például izgalmas programok segítségével ismerkedhettek meg a családok a környezettudatosság és a felelős életmód témakörével: szó esett a kreatív újrahasznosítás lehetőségeiről, az energiahatékony építési módokról, az otthon elkészíthető – garantáltan vegyszermentes – kozmetikumokról és háztartási szerekről, a felelős étkezés valamint a környezettudatos éttermek ismérveiről. A Szerencsejáték Zrt. pedig egy óriás sorsjegyet helyezett ki, mellyel bárki kipróbálhatta szerencséjét. A gyerekekkel mindig tele volt az ugrálóvár, így nekik is maradandó élményük lehet a fesztiválról. A Retrokertben lángost ebédelhettek a családok, amelyet jóféle fröccsel öblíthettek le, természetesen kockás abroszos asztaloknál.

A vasárnapi záró napon ragyogó napsütés köszöntötte a fesztiválozókat. A délelőtti órákban már családokkal voltak teli a sétáló utcák, a székekkel és asztalokkal berendezett parkok, valamint az udvarok. A sok mosolygós jókedvű arcú emberek között öröm volt végigsétálni. A gyerekek önfeledten keresték a játékokat, a szülők pedig finom borok társaságában beszélgettek egymással és a csatlakozó barátokkal. A vásári forgatag a Kossuth Lajos utcában idén is megjelent, ahol sok a borral és a magyar hagyományokkal kapcsolatos terméket vásárolhattak a vásárfia keresői. A finom bor mellé különleges ételeket is lehetett kóstolni: fenséges illatok vonzották magukhoz a megéhezett látogatókat.

 

Viszkocsil Dóra beszámolója