Ugrás a tartalomra

Fiatalodott a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör

2016. január 26. kedd
Dr. Vankó András, a budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnöke értékelte a 2015-ös évet
Fiatalodott a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör

– Milyen évet tudhat maga mögött a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör?

– A 2015-ös esztendő, hasonlóan az előző évekhez, programokban gazdag volt, a gazdálkodás szempontjából pedig kiemelkedően jó évet zártunk, így összességében sikeres évet zárhattunk le december 31-vel.

– Hogyan sikerültek a hagyományos rendezvények, melyek voltak a legkiemelkedőbbek ezek közül?

– Évnyitóként a farsangi időszakban disznótoros-vacsorát rendeztünk, ahol nemcsak a tagok és családtagjaik, hanem bárki részt vehetett. A Seybold-Garab pincét megtöltötték a vendégek. Koszorúztunk a március 15-i ünnepségen, áprilisban az éves szokásos kirándulásunkat bonyolítottuk le. Ebben az esztendőben Dunaharasztiba látogattunk, eleget téve az ottani polgári kör meghívásának. Fantasztikus kulturális élettel és csodálatos műemlékekkel ismerkedhettünk meg. Ugyancsak hagyományos irodalmi délutánt szerveztünk a Budafoki Könyvtárral, amelyre szép számú hallgatóság volt kíváncsi. Minden esztendőben a legnagyobb szabású rendezvényünk a Péter-Pál-napok, amely egy péntek délutántól vasárnap estig tartó rendezvénysorozat. A célja az utcánkhoz kapcsolódó kulturális értékeink, hagyományaink ápolása és bemutatása. Ezt szolgálta híres szőlész-borász eleink, Schams Ferenc és Pettenkoffer Sándor emléktábláinak megkoszorúzása a tangazdaságban június 26-án.

További programjaink a Seybold-Garab pincében zajlottak. A Budafok-Tétény természeti szépségei témában hirdetett fotópályázatra sok érdekes és szép pályamunka érkezett. Ezek közül a legkiemelkedőbbeket kiállítottuk és díjaztuk. 

– Milyen kiállítások, rendezvények voltak még?

– Kiállításon idén két művész mutatkozott be nálunk. Egyikük a polgári körünk tagja, Péter-Pál utcai lakos, Havasi Mária festőművész volt. Másik kiállítónk Bartha Szilvia keramikusművész, aki oktatói munkája kapcsán kötődik kerületünkhöz. Június 27-én, szombaton reggel a Budafoki Fúvósegylet hagyományos zenés ébresztője indította a napot, amit istentisztelet követett a Péter-Pál-kápolnában a Capo di tutti i Capi kórus közreműködésével, Zongor Attila vezetésével. Az istentisztelet után a Péter-Pál-kápolna előtt a hagyományoknak megfelelően koszorúzást tartottunk az Ősök fája mellett felállított kopjafánál.

A Péter-Pál-napi program 10 órakor folytatódott a Seybold-Garab pincészetben, ahol a hallgatóság a Budafoki Református Ifjúsági Zenekar csodálatos játékában gyönyörködhetett.

A Péter-Pál-napi programok sorából az idén sem hiányozhattak a gyerekeknek szólók. Ezen a napon a játékos kedvű és a kézművesség iránt érdeklődő gyerekeket a nemezelés, krepp virágkészítés rejtelmeibe avattuk be. 28-án, 10 órától kézműves-foglalkozáson a mennyasszonyi fakanálbáb-készítést tanulhatták meg a gyerekek. A családok gyermekszínházi előadásokat is megtekinthettek.

Ugyancsak hagyományosnak mondható programunk volt a Kulturális örökség napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a vendégváró Péter-Pál utca egynapos rendezvénye és a gesztenyefesztivál is októberben. Az esztendőt a szokásos módon adventi esttel zártunk, ahol közel 80 fő vett részt meghitt és igazi karácsonyi hangulatú együttléten.

– Milyen új program színesítette a kör civil életét?

– Valóban színesedett az esztendő egy új programmal. A Kulturális örökség napjához kötődően egyedülálló hangversenyt sikerült megszerveznünk az újonnan kialakított Stáció lépcső melletti Bibliai parkba. Erre az adott lehetőséget, hogy az önkormányzat pályázatot hirdetett a park felavatásával kapcsolatos rendezvény megszervezésére. Az így nyert támogatásból rendeztünk hangversenyt a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola komolyzenei szintetizátor szakos hallgatóinak részvételével. Reméljük, hogy ezzel hagyományt teremtettünk, és kerületünk 2016-ban nyáresti hangversenysorozattal is büszkélkedhet ezen a helyszínen. (Viszkocsil Dóra)