Ugrás a tartalomra

Fokozott rendőri jelenlét és térfigyelő kamera a Kolozsvári utcában

2019. július 29. hétfő
A balesetek elkerülése érdekében a Kolozsvári utcában a 6-os számú főútra „balra kanyarodni tilos” táblát telepítettek, valamint a térfigyelő kamerát is áthelyezték, így az teljes rálátással bír a kereszteződésre. A rendőrség kéri a hogy a közlekedők az érvényben lévő táblák és szabályok szerint közlekedjenek.
Fokozott rendőri jelenlét és térfigyelő kamera a Kolozsvári utcában
Budafok-Tétényben az M0 autóút és kerületi útvonalak építési munkálatai miatt jelentős közlekedési torlódások alakulnak ki naponta. Az érintett szakaszok közül neuralgikus pontként jelentkezik a Kolozsvári utca és 6-os főút és vasúti fővonal kereszteződése. A 6-os számú főúton feltorlódott autók miatt a Kolozsvári utcából (melyet „menekülő-elkerülő útvonalként” kezdtek használni az autósok) balra kanyarodók nem tudtak besorolni a 6-os főútra és vagy keresztben a főúton vagy a vasúti pályatesten rekedtek meg, amely rendkívül balesetveszélyes helyzetet alakított ki. 
 
A balesetek elkerülése érdekében a közút fenntartója a Kolozsvári utcában a 6-os számú főútra „balra kanyarodni tilos” táblát helyezett ki, ezzel minimalizálva a balesetek kockázatát. A kihelyezést követően azonban több bejelentés is érkezett az utcában lakóktól és a közlekedőktől, hogy a tábla tiltását az arra közlekedők jelentős része nem tartja be. A tábla kihelyezését követően a Dunatelepen élők jelezték, hogy a kanyarodási tiltás miatt (főként hatósági ellenőrzés tartama alatt) az autósok a Duna telepre hajtanak be, az ott lévő utcákban fordulnak meg, emiatt nagyobb zaj és légszennyezési terhelés éri az ott élőket, gyakran az ingatlanjukhoz is nehezebben jutnak el.  
 A helyzet normalizálása érdekében a hatóság több alkalommal is rendőri jelenlétet alkalmazott a kereszteződésben, amely visszatartotta az arra közlekedőket a szabálysértésektől.  
 
A kereszteződésben térfelügyleti kamera is telepítve van, melyet a kerületi rendőrkapitány kérésére áthelyeztek, így teljes rálátással bír a kereszteződésre. A kerületi rendőrök a kereszteződésben a kanyarodási szabályok betartása végett a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály és Budafok-Tétény közterületfelügyelet munkatársaival együttműködve a szabálytalanul balra kanyarodókat a kereszteződéstől feljebb (M0 kanyarodási szakaszában) félreállítja és - a kamerafelvételt is felhasználva- 50.000 ft közigazgatási bírsággal sújtja. 
 
A rendőrség a közút kezelőjével a kapcsolatot felvette és kérte, hogy a kereszteződésbe a „kamerával megfigyelt terület” jelzést helyezze ki, ezzel is a szabályok betartására szorítva a közlekedőket.
 
A rendőrség kéri, hogy a közlekedők az érvényben lévő táblák és szabályok szerint közlekedjenek, mert a szabálysértéseket a hatóságok szankcionálni fogják.