Ugrás a tartalomra

A Föld napja a rózsakertben

2018. április 26. csütörtök
Gyerekprogramokkal is várták a családokat a Föld napján
A Föld napja a rózsakertben

Gyerekek népesítették be a Budatétényi Rózsakertet, hogy a Föld napja alkalmából a számukra felállított és a környezetvédelmet szolgáló „játékokkal” berendezett tizenkilenc kiállító pavilonjaiban, szakemberek segítségével tájékozódjanak arról, milyen módon óvhatják meg a Földet, hogyan szolgálhatják legeredményesebben az életet biztosító bolygó fennmaradását. 

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) által közösen megszervezett, egész napos programon a közel ezer látogató számtalan lehetőség közül választhatott: a Magyar Nemzeti Parkok sátrában betekinthetett a madárvonulás titkaiba vagy naptávcsövön nézhette meg a napfoltokat, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársainak vezetésével pedig az erdőtalaj százlábúit és álskorpióit figyelhette meg mikroszkópon keresztül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereitől, akik a délelőtt közepén egy magas légköri mérésekre alkalmas rádiószondát bocsátottak a magasba, megtudhatták, hogyan mérik az UV-B sugárzást vagy azt, hogy mekkora cseppekből áll az eső.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. dolgozói élőállat-bemutatóval, kvízkérdésekkel, puzzle-lal és egyéb játékokkal készültek. Felhívták a figyelmet a klímaváltozásra, bemutatták a komposztálás lépéseit, a helyes hulladékkezelést és tüzeléstechnikát, sőt az egyik helyszínen a gyakran elfelejtett környezeti ártalom, a zaj is központi szerephez jutott egy-egy csoport hatalmas sikítása révén.

A világ 175 országában, köztük huszonnyolc éve Magyarországon is április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A főváros déli kerületeiből érkezett nyolcszáz iskolás az előzetes regisztrációt követően látogatott a budatétényi helyszínre, amely első alkalommal nyújtott otthont a Földművelésügyi Minisztérium finanszírozásával és Budafok-Tétény Önkormányzatának támogatásával megvalósult rendezvénynek.

A NAIK főigazgatója, Gyuricza Csaba köszöntőbeszédében kihangsúlyozta: növekszik a Föld népessége, egyre erőteljesebb a klímaváltozás, és ezek következtében szaporodnak a tennivalóink is, amelyek nemcsak erre az egy napra, hanem az év minden napjára vonatkoznak. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese, Béres András a Föld napjának helyszínéül szolgáló exkluzív környezetet emelte ki, míg Bárány Rita ügyvezető a programot övező, hatalmas érdeklődésről számolt be lapunknak, majd hozzátette, mint minden évben, idén is ezen a napon adták át a Pro Natura, valamint a Herman Ottó szellemisége díjakat.

(Tamás Angéla)