Ugrás a tartalomra

Földesi Gyula: Egyre jobbak a boraink

2018. június 18. hétfő
Fejlesztések, új képzések, minőségi munka a borászati középiskolában
Földesi Gyula: Egyre jobbak a boraink

Alig van vége a tanévnek a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, máris az új tanévre készülnek. A budafoki tangazdaság jól működik, a szigetcsépi tanüzemük fejlesztésével ugrásszerű minőségi javulásra számíthatunk.

– Oktatási szempontból végzőseink jól zárták az évet, iskolánk működésével is elégedettek lehetünk – újságolta lapunknak örömmel Földesi Gyula, az iskola vezetője. – A szakmát az élelmiszertechnikus- és borásztanulóink sikeresen elsajátították az évek alatt. A beiskolázás terén vannak problémák, de ez országos, hiszen az általános iskolát végzők inkább a gimnáziumot választják, mint a szakközépiskolát, pedig azt tapasztaljuk az utóbbi években, hogy a fiatalok többsége rosszul választ, mert egy jó szakma ma már jobb megélhetést biztosít, mint a „sima” érettségivel való elhelyezkedés. Az európai uniós projektet, a borturisztikai képzést kísérleti fázisban, az önkormányzattal közösen indítottuk be, amire, úgy látszik, van kereslet, ezért a jövőben felnőtt okj-képzés formában is érdemes ezzel foglalkozni. A budafoki pincerendszer és borok iránt megnőtt az érdeklődés, komoly turisztikai desztinációvá nőtte ki magát.

– Megnőtt az érdeklődés a tangazdaságban előállított boraik iránt is?

– Jelentősen, egyre jobb minőségűek a boraink. Elengedhetetlen, hogy a folyóbor-értékesítést a palackos értékesítés váltsa fel, akár interneten keresztül is borainkhoz lehet jutni. A minőség javításához fontos, hogy az eszközállományunk is fejlődjön. A szigetcsépi tanüzemünkben például már hatodik éve komoly munka folyik, itt más típusú borokat állítunk elő, mint Budafokon. A kicsit fűszeres, édeskés borok egyre népszerűbbek a Ráckevén és környékén élők körében, üdülőknél, a nagy nyári melegben kiváló fröccsnek is.

– Úgy tudjuk, jelentős fejlesztés várható itt.

– Igen, a benyújtott kertészeti, szőlészeti pályázatunkat háromszázmillió forint értékben elfogadták, ebből az összegből szeretnénk a minőségi munka javítása mellett a feldolgozókapacitásunkat bővíteni, új, modern eszközöket beszerezni, raktárakat építeni. Százliteres tartályokban, fahordókban kísérleti borok készítésére is lehetőség nyílik a jövőben. Hallgatóink ezekben a hordókban tudnak erjeszteni, és évente akár kétszer is képesek lesznek majd vizsgaborok 
készítésére.

(Temesi)