Ugrás a tartalomra

Folytatódik a kerületben a szúnyoggyérítés

2019. június 12. szerda
A májusi csapadékos időjárás a szúnyogok szaporodásának kedvezett, az irtásukat azonban megnehezítette. Június 14-én földi kémiai, június 18-án légi szúnyogirtást végeznek a kerületben a szakemberek.
Folytatódik a kerületben a szúnyoggyérítés

Sok észrevétel és panasz érkezett az önkormányzathoz, miszerint Budafok-Tétény egyes részein elviselhetetlenné vált a szúnyogok tömeges megjelenése. Ahogy a katasztrofavedelem.hu honlapján olvasható, a sok eső, a megáradt folyók és a meleg időjárás miatt egyre több helyen és gyorsabban fejlődtek a szúnyogok, ami országszerte a szúnyogok elszaporodását okozta. A rengeteg eső hatására ezerszám alakultak ki a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyek, ugyanakkor a sok csapadék miatt a korábban tervezett szúnyogirtást is el kellett halasztani.

A szúnyogirtás koordinálását a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága végzi, aki a szervezésre és lebonyolításra a PMG Szúnyogkontroll Konzorciumot választotta ki. Ez évben kerületünkben május 31-én és június 3-án földi kémiai szúnyogirtás, május 15-én és május 22-én pedig biológiai szúnyoglárvairtás történt. 2019. június 14-én pénteken földi kémiai (tartaléknapok június 15-16.), míg 2019. június 18. napján légi védekezésre kerül sor Budafok-Tétényben.

A légi permetezés során az esti órákban, röviddel naplemente előtt terítik a szakemberek az irtószert, amely emberekre, háziállatokra és növényekre nem veszélyes, az a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A földi permetezést naplemente után, a késő esti, éjszakai órákban végzik, így ez a méhekre nem jelent veszélyt. A munkálatokat végző szakemberek a méhészeket minden esetben tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján folyamatosan előrejelzést tesz közzé a várható védekezésekről: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_index

Honlapunkon a tavalyi évhez hasonlóan folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által jelzett szúnyoggyérítési napokról.

Nyitókép forrása: katasztrofavedelem.hu