Ugrás a tartalomra

Fontos a múlt ismerete

2019. május 02. csütörtök
Az 1848-49-es szabadságharc 170. évfordulójára emlékeztek az idei Klauzál Napok Tétényben rendezvénysorozaton. A Klauzál Gábor Társaság két nap alatt összesen négy helyszínre szervezett színes programokat minden korosztály számára.
Fontos a múlt ismerete

A Klauzál Napok Tétényben nyitórendezvénye április 26-án pénteken a Klauzál Házban volt, ahol kerületi általános iskolás diákok vehettek részt egy műveltségi vetélkedőn. A téma nem volt más, mint „Klauzál Gábor és kora” – Hazánk 19. századi történelme a reformkortól a kiegyezésig. A diákoknak hét feladatot kellett megoldaniuk, volt totó, vaktérkép, logikai feladat, képfelismerés és tablókészítés. A vetélkedő szakmai szervezője és vezetője Kincses Katalin pedagógus volt, aki nagyon elégedett volt a tanulók felkészültségével. A versenyt a Bartók Béla Magyar-Angol Nyelvű Általános Iskola 7. osztályos csapata nyerte. Minden induló könyvjutalomban részesült.

Április 27-én megemlékezésekkel folytatódott a programsorozat, elsőként Klauzál Gábor '48-as miniszter 1853. április 27-i házasságkötésének helyszínén a Szent Mihály kápolnánál, ahol Dr. Szász Erzsébet történelemtanár tartott előadást. A templom falán elhelyezett emléktáblát megkoszorúzták a vendégek, majd elsétáltak a Klauzál-villához, ahol Klauzál Gábor élt 1850-től 1866-ig. Itt nevelte gyermekeit, s művelte szőlőjét környező birtokán. "Később 1861-től bekapcsolódott Deák Ferenc oldalán a kiegyezéshez vezető folyamat előkészítésébe. Az emléktábla elé áthelyezett kőszéken a kistétényi hagyomány szerint Deák Ferenc üldögélt, amikor Klauzál Gáborral a villa kertjében a kiegyezést készítették elő" – hangzott el a helyszínen.

A programsorozat záró történelmi előadásai a Nagytétényi Kastélymúzeumban hangoztak el, a vendégeket Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára köszöntötte, majd Dr. Erdődy Gábor történész, egyetemi tanár a „Forradalmi lázadás vagy törvényes önvédelem?” címmel tartott előadást. Ezt követően Dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész „A babérkoszorúval ékesített szablya, avagy a honvéd menti meg a hazát?” címmel adott elő. Az információkban és érdekességekben gazdag prezentációkat követően az érdeklődők kérdezhettek az előadóktól. 

(Viszkocsil Dóra)