Ugrás a tartalomra

Futóverseny borvidékeken át

2016. május 21. szombat
Egész napos program fogadta a Törley Pezsgőpincészetben a bormaraton résztvevőit
Futóverseny borvidékeken át

Soltvadkertről indult május 13-án a II. Nemzeti Bor Maraton, amelynek résztvevői szakaszonként egymást váltva, futva, illetve kerékpáron tették meg a Villányig tartó 144 kilométert. Onnan Szekszárdra vitt a mozgást és bort kedvelők útja, majd pünkösd vasárnapján a harmadik kiemelt helyszínre, a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontba érkeztek.  Itt Szabolcs Attila országgyűlési képviselő és Szepesfalvy Anna alpolgármester fogadta a versenyzőket.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Legyél Te is winerunner! jelmondattal meghirdetett Nemzeti Bor Maratonon tíz nap alatt 123 magyar településen keresztül, 22 borvidéket érintve, összesen 2057 kilométert tesznek meg  a magyar bor és sport lelkes hívei.

A budafok-tétényi helyszínre Szigethalomból 17,1 kilométer lefutása után tizenkét futó érkezett, és közel százan neveztek be és futották le a helyi szervezésű „rövid távot”, a 2024 méteres Törley-kört, a szívbetegségben szenvedő gyerekeket pedig egy négyszáz méteres, épület körüli sétára vitték a szervezők. 

Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, aki unokáival vett részt a jótékonysági eseményen, elmondta: nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Szív Bajnokai Séta elnevezésű programot. Fontos, hogy azok a gyerekek is átélhessék a mozgás örömét, akik olyan betegséggel élnek, amely bizonyos korlátot szab számukra, megnehezíti az életüket. Hozzátette: a neves sportolókkal és egészséges gyerekekkel megtett közös sétával arra kívánnak rávilágítani, hogy mindenki megtalálhatja azt a tevékenységet, amely örömöt okoz neki. Példaként a paralimpikonokat említette, akik egészségi állapotuk ellenére kiváló eredményeket érnek el egy-egy sportág területén. Csodálatra méltónak nevezte azt az erőfeszítést és akaraterőt, amelyet ezek az emberek álmaik megvalósítása érdekében kifejtenek. 

A Szigethalomról érkezett futókat hatalmas taps fogadta, majd egy kis szusszanás és néhány korty víz után Szabolcs Attila köszöntötte őket a színpadon. A szervezők és vendéglátók átadták a táv teljesítéséért járó érmeket és ajándékokat, majd kihirdették a Borvidék Szépe díj nyertesét. A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendet képviselő Farkas Virág újságírónak az Etyek-Budai borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, Körmendi József gratulált elsőként. 

A mozgás és a bor közös ünnepén a Chevaliers Törley Pezsgőrend is új tagokat vett fel soraiba. Az avatási szertartáson, melyet Quirin Károly, a Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamestere vezetett, Balla Attilát, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatóját, Hrutka János sportmenedzsert, a Magyar Speciális Olimpia szövetségi nagykövetét, Rippel Ferenc nemzetközi hírű artistát és dr. Zima Endre kardiológust, a BSI futó nagykövetét ütötték lovaggá a „mesterségbeli jártasságot bizonyító próbatételek” teljesítése után. 

A kissé kellemetlen, hűvös idő ellenére sok érdeklődőt vonzott a délután fél háromtól éjszakába nyúló program. Az átrium színpadán a Szalki Komámasszony Néptánccsoport és a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület szórakoztatta a pezsgőző közönséget, az árusoknál lehetőség nyílt a kenyérsütésre, a kisebb gyerekeket ugrálóvár várta, míg a nagyobbak a kétkerekű elektromos járgányt, a segwayt próbálhatták ki a várakozás óráiban.

A II. Nemzeti Bor Maraton budapesti rendezvénye este egy nagy sikerű Boggie-koncerttel zárult. (Tamás Angéla)