Ugrás a tartalomra

Gálakoncerttel és díjkiosztó ünnepséggel zárult a Cziffra Fesztivál a Zenekadémián

2017. február 27. hétfő
A vasárnapi eseményen a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíját Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező vehette át Medveczky Ádám karmestertől és Balázs János zongoraművésztől, a fesztivál alapítójától. A rendezvényen Budafok-Tétényt Karsay Ferenc polgármester képviselte.
Gálakoncerttel és díjkiosztó ünnepséggel zárult a Cziffra Fesztivál a Zenekadémián

Az eseményen, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége is Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: A Cziffra Fesztivál olyan alkalom, ami összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Cziffra György élete azt üzeni, hogy van út fölfelé, bármilyen mélyről is indul az ember, és bármilyen mélyre születik, a kultúra, a zene fölemel. A miniszter hozzátette: a fesztivált alapító Balázs János abban is hasonlít Cziffra Györgyhöz, hogy keresi és támogatja a tehetséges fiatalokat. A jövő azoké a fiataloké, akikben van tehetség, és akiknek szintén meg kell találni az utat fölfelé hangsúlyozta a miniszter.

 

Balázs János ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Cziffra György kitartása és emberi magatartása példaértékű és követendő példa mindenki számára. A fesztivál kiemelten fontos feladatának nevezte a tehetségkutatást és a tehetséggondozást, hiszen Cziffra György is számos fiatal művészt indított el a pályán, bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra.

 

Emlékeztetett: a második alkalommal megvalósuló fesztivál idén már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várta a közönséget nyolc koncerttel.

Szólt arról is, hogy tervei szerint 2021-ben, Cziffra György születésének 100. jubileumán monumentális világkörüli fesztivállal adóznak a mester emléke előtt.

 

A hatnapos rendezvényen fellépett mások mellett Rost Andrea operaénekes, Fazil Say és Jandó Jenő zongoraművészek, a CZF Kamarazenekar, Lajkó Félix hegedűművész, Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus pedig előadást tartott. A vasárnapi gálaesten Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész Csajkovszkij, Bruch és Chopin műveit szólaltatta meg.

 

Az eseményen elhangzott, hogy Cziffra Györgyről szeretnék elnevezni azt az új kulturális központot Budapest VIII. kerületében, amely a roma kultúrának ad majd otthont. Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc a budafokteteny.hu-nak nyilatkozva azt hangsúlyozta, megtisztelő számunkra, hogy kerületünk az elsők között volt, amely egykori lakójáról, a világhírű zongoraművészről nevezte el egyik kulturális színterét, a nagytétényi Cziffra György Kulturális Központot. Karsay Ferenc hozzátette: a jövőben Budafok-Tétény a jelenleginél hangsúlyosabban szerepet kíván vállalni a Cziffra Fesztivál, illetve a kapcsolódó zongoraverseny és mesterkurzusok támogatásában.

 

Forrás:

http://orientpress.hu/cikk/2017-02-27_cziffra-fesztival-a-tehetsegkutatas-a-legfontosabb-feladat

http://cziffrafesztival.hu/zarokoncert-2/